ABD Temsilciler Meclisi, Azerbaycan’a askeri yardımları kesmeyi onayladı

ABD’de Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin ortak sunduğu, Azerbaycan’a yapılan askeri yardımları ve eğitim finansmanını kesmeyi öngören yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde oylandı.

Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada Azerbaycan’a yapılan askeri yardımları kesmeyi öngören yasa tasarısı kabul edildi. 

Tasarı Demokratlar ve Cumhuriyetçiler tarafından ortak sunuldu. 

2022 bütçesinde öngörülen dış yardım tasarısında yapılan değişiklik, Uluslararası Askeri Eğitim, Öğretim veya Dış Askeri Finansman programları aracılığıyla tahsis edilen veya başka bir şekilde sağlanan fonların Azerbaycan’a yönelik kullanılmasının önüne geçiyor. 

Tasarının kabul edilmesinden önce önergenin sahiplerinden ABD Kongre Üyesi Frank Pallone, 28 Temmuz’da Ermenistan-Azerbaycan sınırının Geğarguni Bölgesinin yakınında Azerbaycan'ın gerçekleştirdiği  saldırıya değindi. Saldırıda  3 Ermenistan askeri hayatını kaybetmişti. 

Pallone “Azerbaycan'ın bugünkü saldırısı, Ermeni topraklarını işgal etme ve ülkedeki demokrasiyi bozma planının bir parçası. Bu saldırganlık göz ardı etmeye devam edilirse, saldırılarını ölümcül bir sonuçla sürdürecekler.” ifadeleri kullandı.

Pallone, "Azerbaycan'a yapılan askeri yardıma devamının maliyeti Güney Kafkasya'yı aşar. Bölgesel bir insani-güvenlik krizi sırasında dünyanın en otoriter rejimlerinden birine yataklık etmek, ABD'nin petrol çıkarları uğruna değerlerinden vazgeçmeye hazır olduğu sinyalini veriyor" dedi. 

Tasarı, ABD yasaları Bölüm 333 uyarınca ABD Savunma Bakanlığı tarafından isteğe bağlı devredilebilecek askeri teçhizatı kapsamıyor.

Tasarı 217 evet- 212 hayır oyu ile kabul edildi. Oylamanın ardından konuşan Pallone "Azerbaycan'a, ABD'nin barış ve istikrarı tehdit eden otoriter rejimlere müsamaha göstermeyeceğine dair açık bir sinyal göndermesinden gurur duyuyorum" dedi.

Öte yandan Ermenistan makamları Azerbaycan güçlerinin dün gece sınırda Ermenistan mevzilerine atış açtığını ve bir Ermenistan askerinin yaralandığını açıkladı. 

Kategoriler

Güncel