3 bölgede orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürüyor

Türkiye'deki yangınlarda 4 kişi yaşamını yitirdi; Manavgat, Marmaris ve Bodrum'da söndürme çalışmaları sürüyor.

Türkiye'de 28-29 Temmuz tarihlerinde 21 ilde 63 orman yangını çıktı. Bunların 20'sini söndürme çalışmaları devam ederken, yangınların en yoğun görüldüğü yerlerden Antalya'nın Manavgat ilçesinde üç kişi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde ise bir kişi yaşamını yitirdi. Antalya'da yangından olumsuz etkilenen 183 kişinin hastaneye başvurduğu açıklandı.

Manavgat, Marmaris ve Bodrum'da yangınlar yerleşim yerlerini tehdit ediyor. Bazı köy ve mecralar ile turistik tesislerin bazıları tahliye edildi. Ayrıca binlerce hayvanın telef olduğu belirtildi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde farklı noktalarda 28 Temmuz'da öğle saatlerinde çıkan orman yangınlarının kontrol altına alınması için çalışma yürütülüyor.

Akşam havanın kararmasıyla çalışmalara ara veren hava araçları, sabahın ilk ışıklarında yeniden mücadeleye başladı. Vatandaşlar da kendi imkanlarıyla bidonlarla su taşıyarak, hortumlarla su sıkarak çalışmalara destek veriyor.

Ülke genelindeki yangınların 57'sinin kontrol altına alındığını vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "3 uçak, 9 İHA, insansız helikopter, 1 su tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve 4 bin personelle yangınla mücadele ediyoruz." dedi.

Pakdemirli "Aktif olan tüm yangınlarda  iyiye doğru bir gidiş var." dedi. 

Muğla'daki yangınlara ilişkin bilgi veren Pakdemirli, "Marmaris'teki yangında ufak hasarlar var. Yerleşim yerlerini tehdit etmiyor, denize doğru ilerleyen bir yangın var." ifadesini kullandı.

Orman alanlarının turizme açıldığı iddialarına ilişkin de açıklamada bulunan Pakdemirli, "Turizmle ilgili tesis yapılacaksa 40 yıldır rahmetli Özal'dan beri bunun şekil ve şartları bellidir. Ormanların yakılmasına ihtiyaç yoktur. Bu anlamda bunu da tekrar hatırlatmış olalım. Lütfen bu konuyu istismar etmeyelim." diye konuştu.

Yangınlarla ilgili soruşturmaların devam ettiğini aktaran Pakdemirli, "Yangınların sebebiyle ilgili adli merciler, kolluk kuvvetleri araştırmalarını sürdürüyor. Önemli bulgulara rastlandığında açıklama yapılır." dedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü açıkladı.

Özkoç, "(Soylu) Ülkemizin çeşitli yerlerinde çıkan orman yangınlarının bir sabotaj sonucu çıktığına dair istihbarat bilgisine henüz ulaşılamadığını söyledi. Yangınların aşırı sıcak dolayısıyla çıkabileceğini düşündüklerini ifade etti" dedi.

(BBC Türkçe, AA)


Kategoriler

Güncel