AGİT'ten Ermenistan ve Azerbaycan'a müzakerelere dönme çağrısı

AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları İgor Khovayev (Rusya), Stephane Visconti (Fransa) ve Andrew Schofer (ABD), Ermenistan–Azerbaycan sınırında yaşanan son gelişme ve kayıplardan dolayı endişelerini dile getiren bir ortak açıklama yayınladı.

Her iki tarafı gerginliği hemen azaltmaya, provokatif söylemden kaçınmaya ve 10 Kasım açıklamasıyla üstlendikleri taahhütleri yerine getirmeye çağıran eşbaşkanlar,  çatışma kapsamındaki tüm konular için kapsamlı ve kalıcı çözümün bulunması gerektiğini vurgulayarak, bu hedefle hemen AGİT Minsk Grubu himayesindeki  müzakerelere dönme çağrısını yaptı.

Bu kapsamda ikili direkt istişareler düzenleme çağrısını yenileyen eşbaşkanlar, böylece gündemdeki konuları ve öncelikleri ön koşulsuz ele almak için imkan sağlanacağını vurguladı.

AGİT Başkanı, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki son gelişmelere değindi.

Linde, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda her iki tarafa  9 Kasım 2020 tarihli üçlü anlaşmanın şartlarına yerine getirme çağrısında bulundu.

AGİT Başkanı, "Ermenistan-Azerbaycan sınırında tekralanan olayların raporları ciddi endişelere neden oluyor. Tarafları son insani adımları geliştirmek ve çözülmemiş sorunları barışçıl bir şekilde çözmek için 9 Kasım üçlü anlaşmaya tam olarak uymaya çağrıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakan Vekili Paşinyan dün yaptığı açıklamada müzakerelere dönmeye hazır olduklarını yinelemişti. 

Temmuz ayı boyunca sınır hattında gerilim artmış son olarak Ermenistan, 28 Temmuz'da Azerbaycan saldırısı sonucunda 3 askerinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. 

(Ermenihaber.am)

Kategoriler

Güncel