Konya'da daha önce ırkçı saldırıya uğrayan ailenin 7 üyesi öldürüldü

Konya'da bir eve yönelik silahlı saldırıda 7 kişi öldü. Saldırının ardından ev ateşe verildi. Öldürülenlerin daha önce ırkçı saldırıya uğrayan Dedeoğulları ailesi olduğu öğrenildi. Konya Başsavcılığı'ndan olayla ilgili yapılan açıklamada 10 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Açıklamada olayla ilgili asıl şüphelinin aranmasına devam ettiği belirtildi.

Konya'nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi'nde yaşayan Dedeoğulları ailesinin evine silahlı saldırı düzenlendi. Eve giren silahlı kişiler evde bulunan 7 kişiyi öldürdü. Saldırganlar evi de ateşe verip kaçtı.

Aile daha önce Kürt oldukları için saldırıya uğramıştı. "Biz ülkücüyüz sizi burada yaşatmayacağız" diyen 60 kişilik ırkçı grup aile üyelerini darp etmişti. 

Bugün akşam saatlerinde gerçekleşen saldırıdan sonra  olay yerine çok sayıda polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Evde çıkan yangın söndürülürken ev içinde silahla vurularak öldürülmüş olarak Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu’nun cesetleri bulundu. 

Konya Valisi Vahdettin Özkan ile İl Emniyet Müdürü Engin Dinç de olay yerine gelerek incelemede bulundu. 

Kürt oldukları gerekçesiyle daha önce taciz edilen Dedeoğulları ailesine en son 12 Mayıs akşamı  60 kişilik bir grup tarafından taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırı düzenlenmişti. Saldırının olduğu akşam evde bulunan 4’ü kadın 7 kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Saldırının ardından tutuklanan 10 kişi tahliye edilmişti.

Twitter hesabından açıklama yapan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, şunları söyledi:

"Konya Meram’da saldırıya uğrayan aile. Tutuklular tahliye edilmiş ve kendileri hakkında ‘koruma kararı’ verilmişti. İşte, onlar daha önce saldırdıkları aileyi katletmişler. İHD olarak olayın takibindeydik. Çok üzgünüz. Ailenin genç ferdi, ‘abla biz çok korkuyoruz’ demişti."

Ailenin avukat olan Abdurrahman Karabulut, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Alçaklar müvekkillerimi katlettiler, defalarca uyardık. Üçü kadın 7 kişiyi katlettiler" dedi.

İlerleyen dakikalarda GazeteDuvar'a konuşan Karabulut, , “Olay yerindeyim. Savcı, emniyet de burada. Bilgi alamıyorum, inceleme yapmam engelleniyor. Saldırganların kimliği belli değil şu an ama daha önce aileye saldıran ve tutuklanan 7 kişi vardı. 7 kişiden 5’i serbest bırakıldı. Büyük ihtimal saldırıyı serbest bırakanlar yaptı” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise saldırıyla ilgili olarak "Kürt/Türk çatışması gibi gösterenlere prim vermeyiz" ifadesini kullandı.

AK Partili Altay, twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Meram ilçemizde bir eve düzenlenen silahlı saldırıda 7 hemşehrimizi kaybettik. Acımız büyük. Bilgi kirliliği ile olayı Kürt/Türk çatışması gibi gösterenlere pirim vermeyiz. 7 canın acısını tüm şehir yaşıyoruz. Allah rahmet etsin" dedi.

Sancar'dan açıklama

Olayın ardından HDP Merkez Yürütme Kurulu toplandı. Toplantı sonrası HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar bir açıklama yaptı. Sancar şunları söyledi:

"HDP üzerinden Kürt halkına karşı sistematik bir katliam politikası izleniyor. Geçtiğimiz günlerde Afyon’da, Ankara’da, Konya’da benzer ırkçı saldırılar yaşandı. İktidar tedbir almak yerine saldırı zeminini güçlendirecek politikalar izlemeye devam etti. Biz HDP olarak Kürt halkına yönelen bu ırkçı saldırıları göğüslemek için mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz, ama tekrar ediyoruz ortada ciddi bir kaos planı var, bu planın hedefi Kürtler üzerinden bu ülkede ortak yaşamın temellerini yok etmektir. Sadece kınama yetmez, sadece başsağlığı mesajları yetmez. Yan yana durarak bu politikaları boşa çıkarmak için daha etkili, daha inandırıcı ve kararlı ortak tavra ihtiyaç vardır."

"Kürt halkı asla yalnız değildir, Kürt halkı asla bu saldırılar karşısında korkacak, sinecek bir halk değildir. Bu halkın iradesini temsil eden parti olarak HDP, Kürt halkının yaşam hakkını ve eşit yaşam imkanlarını koruyacak, büyütecek güce sahiptir. Yarın benimle birlikte geniş bir heyet Konya’da olacak. Bütün muhalefet partilerinin liderlerini ve demokrasi güçlerini de aynı tavrı sergilemeye çağırıyoruz. Onları da yarın Konya’ya bekliyoruz. Bunlar öyle kişisel husumet, çıkar, münferit öfke ile açıklanabilecek olaylar değildir. Tersine sistematik bir planın adım adım hayata geçirilen vahşi uygulamalarıdır. Hep birlikte yeter diyelim, faşizme ve ırkçılığa hep birlikte dur diyelim."

Soylu'dan açıklama

Olayla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, "Yaklaşık 11 yıllık bir husumet. Arkadaşlarımızın çok kısa bir süre içinde yakalayabileceğini düşünüyoruz. Tüm ekiplerimiz bu konuda seferber olmuş durumdadır. İnanıyorum çok kısa süreç içinde yakalanacak, adalete teslim edilecek cezasını alacaktır." dedi.

Soylu, "Bunun Türk-Kürt meselesiyle ilgili herhangi bir tarafı söz konusu değildir. Bunu bu meseleye çekmek altını çizerek söylüyorum, bu saldırı kadar tehlikelidir ve bu saldırı kadar hem kınanacak hem de alçak bir değerlendirme olarak nitelendirilecek bir anlayıştır." diye konuştu.

Cumartesi sabahı ajanslara yansıyan bilgilere göre Konya Başsavcılığı'ndan olayla ilgili yapılan açıklamada 10 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Açıklamada olayla ilgili asıl şüphelinin aranmasına devam ettiği belirtildi.

(Ajanslar, GazeteDuvar, DHA) 

Kategoriler

Güncel