TBMM İnsan Hakları Komisyonu Konya ziyaretini iptal etti

Konya'da daha önce ırkçı saldırıya uğrayan bir ailenin 7 üyesi 30 Temmuz Cuma günü öldürülmüştü. Meclis İnsan Hakları Komisyonu, yaşanan katliam nedeniyle nedeniyle Konya’ya yapacağı ziyareti iptal etti.

HDP Basın Bürosu, “cenaze töreninden sonra AKP’lilerin bölgede yaptığı incelemelerin ardından Komisyonun ‘ortamın uygun olmadığı gerekçesiyle’ ziyaretin iptal ettiğini” duyurdu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ziyaretin iptal edilmesine ilişkin şunları söyledi:

“Dünden beri yaptıkları propagandalarla bunun iki aile arasındaki husumet olduğunu yaymaya çalışıyorlar. Fakat cenaze töreni, özellikle katliama uğrayanların yakınlarının ve tanıdıklarının beyanları ve ortaya çıkan bilgiler bu olayın ırkçı bir temelde Kürtlere yönelik bir saldırı olduğunu aslında net bir şekilde ortaya koydu.

Komisyon bunun fizibilitesini yaptı. Orada bir araştırma yaptılar ve gidilmesi halinde bunu rapora yazmak zorunda kalacaklarını gördüler ve bu yüzden gidişi iptal ettiler.

İnsan Hakları Komisyonunun temel görevi Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini araştırmak, yerinde tespit etmek ve ilgili kurumlara bilgi vermektir. Hem denetlemek hem de bilgi vermektir.

Ancak İnsan Hakları Komisyonu hiçbir şekilde işlevini yerine getirmedi. Bugün de getirmediler. Konya’ya bile gitmeyecekse, yaşam hakkının bu kadar büyük bir katliamla ortadan kaldırıldığı bir olayda gitmeyecekse, komisyonunun hiçbir işlevinin olduğunu söyleyemeyiz. Biz bu iptalin kesinlikle olayın açığa çıkmasını engellemeye yönelik olduğunu düşünüyoruz.” 

(Ayrıca bkz: Konya'da daha önce ırkçı saldırıya uğrayan ailenin 7 üyesi öldürüldü

Kategoriler

Güncel