Seferov davası uluslararası mahkemelere taşınacak

Macaristan'da Azerbaycanlı subay Ramil Seferov tarafından uykusunda baltayla katledilen Kurken Margaryan için 34. yaş günü nedeniyle bugün Yerevan'da bir anma etkinliği düzenlendi. Etkinlik öncesinde uluslararası hukuk uzmanı Levon Gevorgyan ve Budapeşte'de Seferov'un gadrinden tesadüf eseri kurtulan Hayk Makuçyan bir basın toplantısı yapıldı. Toplantıda Gevorgyan uluslararası hukuk alanında haklarını arayacaklarını belirtti.

Macaristan makamlarının gerçekleştirdiği iade işleminin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten uluslararası hukuk uzmanı Levon Gevorgyan, devlet düzeyinde bu aykırılığın takipçisi olacaklarını belirtti.

Basın toplantısında konuşan Gevorgyan davanın yasal zemini hakkında henüz bir karara varmadıklarını belirtirken, davacı olarak Macaristan mahkemelerince olaydan etkilendiği tescil edilen Hayk Makuçyan'ın gözükmesinin doğru olacağını düşündüklerini kaydetti.

'Yaşam hakkının ihlali'

Davada temel argümanın 'yaşam hakkının ihlali' olması gerektiğini savunan Gevorgyan, buradan Safarov'un tekrar hapse girmesi gibi bir beklentinin oluşmaması gerektiğini ifade etti. Maddi ve manevi tazminatın söz konusu olabileceğini ve bunun 10 bin Euro'lar seviyesinde olacağını söyleyen Gevorgyan, aslolanın Azerbaycan tarafından yapılmış ihlalin ve hukuksuzluğun tescillenmesi olduğunu vurguladı. Gevorgyan böyle bir davanın yıllarca sürebileceğini ve siyasi yaptırımların da bundan sonra mümkün olabileceğini sözlerine ekledi. 

2004'te Macaristan'da Kurken Margaryan'la aynı seminere katılan ve bugün Milli Savunma Bakanlığı'nda çalışan Hayk Makuçyan ise yaptığı kısa açıklamada Kurken Markaryan'ın çok iyi ve saygılı bir insan olduğunu söyledi ve Azerbaycalıların iddia ettiği gibi herhangi bir 'aşağılama' olayının hiçbir şekilde yaşanmadığını belirtti.

 

Kategoriler

Güncel Ermenistan