Halk TV canlı yayınına saldırı: 4 kişi serbest bırakıldı

Halk TV'nin Marmaris İçmeler'de yangınlarla ilgili yaptığı canlı yayın sırasında konuklara ve televizyon ekibine saldırı gerçekleşti.

Televizyonun paylaştığı görüntülerde dışarıdan gelen en az beş kişinin sandalyede oturan gazetecilere ve konukların üzerine yürüdüğü görülüyor.

Saldırıyı gerçekleştiren gruptan beş kişi gözaltına alındı.  Gözaltına alınan beş kişiden dördü ertesi gün serbest bırakıldı. Bir kişi ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Saldırı Halk TV'de  gazeteciler İsmail Saymaz, Murat Ağırel, avukat Salim Şen ve bir CHP Muğla milletvekilinin de konu olduğu 'Gökmen Karadağ ile Açıkça'  programı canlı yayınlanırken gerçekleşti. Program açık havada yapılıyordu.

Saldırganlar önce canlı yayın sırasında, "Efendice konuşmak istiyoruz" diyerek yayına girdi; ardından programı sunan gazeteci Gökmen Karadağ araya gittiklerini duyurdu.

Ara sırasında ise yayını durdurmak isteyen kişiler yayın ekibiyle tartışarak Halk TV görevlilerinin üzerine yürüdü.

Saldırganların yayının kesilmesini istediği ve "Yanlış şeyler konuştuğunda engelleriz" diyerek yayın ekibine saldırdığı aktarıldı.

Bir kişinin Halk TV ekibine elindeki cam şişeyle saldırdığı da görüntülerde yer alıyor.

Saldırının ardından yayına devam eden Gökmen Karadağ, "Verdiğimiz kısa arada, 'Ne söylemek istiyorsanız söyleyin, yayın başladığında ben bunları ileteceğim' dedim. Israrla yayına katılmak istediler. Bunun mümkün olamayacağını defalarca ilettim. Bunun üzerine yayın yapmamıza engel oldular" açıklamasında bulundu.

Gazeteci İsmail Saymaz, "Kışkırtılmış grupların saldırısı bizi durduramayacak. Gerekirse sabaha kadar burada canlı yayın yaparız" dedi.

Gazeteci Murat Ağırel ise, "Gruptan bir kişi 'Eğer siz bu yayına devam ederseniz ve söylediklerinizin yanlış olduğunu düşünürsek size bu yayını yaptırmayız' dedi. Bu iş fikrini beyan etme değil, bir tehdittir. Buradaki gazeteciler, vekiller bu tehditlere boyun eğecek insanlar değiller" ifadesini kullandı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Basın Konseyi yaptıkları açıklamalarla Halk TV’ye yapılan saldırı girişimini kınadı. 

TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada iktidara çağrı yaparak “Eleştirel medyaya bedel ödetilme eylemlerinden vazgeçilmelidir. Saldırganlar cezasızlıkla ödüllendirilip cesaretlendirilmemelidir” dedi. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Gazetecilik iktidara değil, halkın haber alma, bilgilenme hakkına hizmet eden saygın, onurlu bir meslektir. Türkiye’de demokrasinin var olabilmesi için gazetecilerin görevlerini özgürce yapmaları ve haberin serbest dolaşımının sağlanması gereklidir. Oysa eleştirel haber yaptıkları için siyasetçiler tarafından sürekli hedef gösterilen gazetecilere yönelik saldırılarla haberin halka ulaşması engellenmektedir. Bunun son örneği de Muğla’da yaşanmıştır.

"5 Ağustos 2021 Perşembe günü Muğla'nın Marmaris İlçesi, İçmeler Beldesi’nde Halk TV canlı yayın ekibi bir grubun saldırısına uğramıştır. Saldırıyı kınıyoruz. Üyelerimiz ‘Gökmen Karadağ, İsmail Saymaz ve Murat Ağırel’e geçmiş olsun’ diyoruz.

"Gazetecilik suç değildir. İktidar ve iktidara bağlı kurumlar tarafından yönlendirilen gruplarla eleştirel medyaya bedel ödetilme eylemlerinden vazgeçilmelidir.

"Bir kez daha gazetecilere yönelik saldırıların da insanlık suçu olduğunu hatırlatıyoruz.  Gözaltına alınan saldırganların cezasızlıkla ödüllendirilip, cesaretlendirilmemesini ve işlem yapılmasını bekliyoruz.”

Basın Konseyi de saldırıdan AKP’yi sorumlu tuttu. Saldırıyı iktidarın kendisine ‘muhalif’ gördüğü medyayı ötekileştirme stratejisi olarak tanımladı. Açıklamada şöyle dedi.

"Canlı yayınının yapıldığı alana gelip 'Yanlış şeyler söylerseniz engelleriz' diyen zorbalar, ellerinde kırık şişeyle program konuğu gazetecilere ve yayın ekibine saldırdı.

"Halk TV’nin deneyimli yayın ekibinin ve gazeteci konukların dirayeti sayesinde program devam etti, iktidar tarafından kışkırtıldıkları açıkça belli olan zorbalar amaçlarına ulaşamadı.

"Bazıları gözaltına alınan saldırganların ve azmettiricilerinin ivedilikle yargı önüne çıkartılıp hak ettikleri cezaya çarptırılmalarını istiyoruz. Siyasi iktidarı, medyayı emir ve komuta altına alma stratejisinden vazgeçmeye, ifade ve basın özgürlüğüne kesinlikle saygılı olmaya bir kez daha davet ediyoruz. 

"Siyasi anlayıştan güç aldığı anlaşılan ve alışkanlık haline getirilen, tarihin kara sayfalarına geçmiş menfur vakalara benzer bu olaylar Türkiye için talihsiz gelişmelerdir. Trolleştirilme girişimleri ise vahim tablo oluşturmaktadır. Felaketler karşısında ayrıştırıcı ve nefret pompalayıcı değil, bütünleştirici, sağduyulu yönetimin önemini bir kez daha hatırlatıyoruz.

"Basın Konseyi olarak Halk TV yayınına saldırıyı kınıyor, yayın ekibine ve yayın konuğu gazeteci meslektaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ diyoruz


Kategoriler

Güncel