Batı Karadeniz'de sel: Can kaybı 77'ye yükseldi

Batı Karadeniz'de, yoğun yağışın ardından gelen sel ve heyelan can kayıplarına yol açtı.

AFAD tarafından yapılan son açıklamada "Yaşanan sel nedeniyle 77 vatandaşımız (62 Kastamonu, 14 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir. Vefat eden vatandaşlarımızdan 14'ünün kimlik belirleme çalışması devam etmektedir. 7 vatandaşımız hastanelerde tedavi altındadır. Kastamonu'da 26, Sinop'ta 8 olmak üzere toplam kayıp ihbarı sayısı 34´tür" dendi.

Selden en çok etkilenen Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde evleri zarar gören vatandaşlar ilçeyi terk ediyor. Sokaklarda biriken çamur, moloz ve ağaç parçalarını kaldırma çalışmaları da devam ediyor.

Sosyal medyadan yardım çağrısında bulunan ya da duruma ilişkin bilgi veren görgü tanıkları ölü  sayısının yüzleri bulabileceğini söylüyor

Kastamonu Valiliği ise sel felaketinin yaşandığı bölgede, "250-300 ceset çıkarıldığı ve kimliklerinin tespit edilemediği" yönünde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki günlerde 77 kişi için kayıp ihbarında bulunulduğunu açıklamıştı. 

Soylu, "Yaşadığımız sel benim bugüne kadar gördüğüm en ağır tablodur. Burada ağır bir tablo var.  Kimse, 'Nerede bu devlet' demedi. Devlet tüm unsurlarıyla büyük bir çaba ortaya koydu, koymaya devam edecek. Tüm köylere helikopterle jeneratör gönderiyoruz. Evi tahliye edenlere 3 bin TL, evi hasar görenlere 50 bin TL yardım yapılacak." dedi.

Bakan Soylu "HES'in bulunduğu bölgeye gittik. HES patlamış diyorlar bu doğru değil. Buradaki HES barajı olan bir HES değildir, borular vardır. HES'in hemen üzerinde ağaçların kökleriyle beraber suyun şiddeti sebebiyle koparılıp dağın tepesinden büyük bir çıplaklık açıldığını gördük." diye konuştu. 

CHP'li Engin Altay ise , selde kaybolanların ve ölü sayısının şeffaf şekilde açıklaması gerektiğini söyledi. Altay,  “Ne kadar kayıp, ölümüz, cenazemiz var bilmiyoruz. Bozkurt'ta vatandaşları dinlediğimizde kayıp sayısının 1000'in üzerinde olduğu algısı çıkıyor. Bana orada verilen bilgiler 300'ün üzerinde kayıp başvurusunun olduğu şeklinde” dedi.

Altay, selin her yerde yaşandığını fakat yarattığı büyük hasarların nedenlerinin sorgulanması gerektiğini belirtirken, şunları söyledi:

“Devlet, selin yarattığı tahribatı, yaratabileceği tahribatı minimize etmek yerine maksimize etmek için üstüne düşen her şeyi yaptı, maşallah. Ayancık'taki selin bu kadar ağır hasar vermesinin bir tane sebebi var. Dere yatağına yapılan tomruk deposu. Dönemin kaymakamı, bunun çok yanlış olacağı konusunda itiraz ettiği için Ayancık'tan sürüldü. Manzara böyle. Ayancık'ta bu selde 20-30 bin metreküp, 50-60 kuturundaki tomruk, füze hızıyla Ayancık'ı deldi, geçti. Bunun bir sorumlusu olmayacak mı kardeşim.”

Bozkurt'a giden AKP'li Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'ya tepki gösteren yurttaşlar, "Siz konuşmayın siz görevinizi yapın. Siz sustukça acılarımız çoğaldı. Her şeyi görmezden duymazdan gelin. Biz her şeyi biliyoruz” dedi. Görüntüler Medyascope ekranlarına yansıdı.

Sel nedeniyle Sinop'un Ayancık ilçesine bağlı Babaçay Köyü de büyük yıkım yaşadı. Köydeki 40 ev yıkıldı. Buradaki temizlik ve kurtarma çalışmaları da sürüyor.

Babaçay köyünün sakinleri, köyün girişindeki iki köprünün sel sularıyla yıkıldığını aktararak can kayıplarının çok olduğunu, kayıplardan hiçbir haber alamadıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan selden en çok etkilenenen Kastamonu'nun Bozkurt ilçesine gitti, bölgede incelemelerde bulundu. Erdoğan; Kastamonu, Bartın ve Sinop'un "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildiğini açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), sel felaketinin yaşandığı Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta 2 bine yakın afetzedenin güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi.


Kategoriler

Güncel