Ermenistan'dan müzakere masası çağrısı

Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı Nikol Paşinyan, Bakanlar Kurulu oturumunun başında yaptığı konuşmada, "Ermenistan, Azerbaycan ile en üst düzeyde barış görüşmelerine girmeye hazırdır ve bu yönde somut öneriler beklemektedir" dedi.

Minsk Grubu Eşbaşkanlarının müzakere sürecini yeniden başlatma çağrısına atıfta bulunan  Paşinyan şöyle konuştu:

“Ermenistan, Karabağ ve bölge için barışçıl bir kalkınma dönemi başlatmak üzere halkımızdan alınan yetki, hükümete özel bir sorumluluk yüklemektedir. Bu sorunu çözmek için mümkün olduğunca aktif ve esnek olmamız gerekiyor. Ruh halimiz ve tavrımız şu olmalıdır:  gündemdeki sorunlara çözüm bulmak için elimizden gelenin en iyisini yapmak” .

Paşinyan şöyle devam etti: ”Daha hızlı çözülebilecek sorunlar var, çözülmesi daha uzun süren sorunlar var ama çözümlere gitmeye istekli olmalıyız. Oldukça hızlı bir şekilde çözülebileceğini düşündüğüm bu tür sorunlardan biri, bölgesel iletişimin açılması, bölgesel engellemelerin kaldırılması... Başbakan yardımcılarının üçlü formatında çalışmaya devam etmemiz ve uygulamada daha aktif ve proaktif olmamız gerektiğini düşünüyorum” 

Komşu ülkelerle ilişkiler

Paşinyan komşu ülkelerle ilişkilerin normalleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi ve şunları söyledi: 

“Komşu ülkelerle ilişkilerin derinleştirilmesi veya normalleştirilmesi, hükümetin dış politikasının önemli yönlerinden biri olacaktır. 

Ermenistan, barışsever herhangi bir devlet gibi, silahlı kuvvetlerini saldırganlığa değil, olası saldırganlığa karşı savunmak için geliştirecek ve dönüştürecektir ve toprak kazanma niyetimiz yoktur. Amacımız egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü korumaktır. Agresif bir niyetimiz yok, bölgede barış ve istikrar uzun vadeli stratejimiz.

Uluslararası ortaklarımızın desteğiyle ve gerekirse doğrudan temaslar yoluyla bu gündem üzerinde aktif bir diyalog başlatmaya hazırız."

Paşinyan Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de savaş sonrasında açılan “Ganimet Parkı”nı da eleştirdi ve "Bu örnekte  derinleşen düşmanlık havasının tezahürlerini gördük ki bu bence bölgemize ve bölge medeniyetine bir hakarettir. Bu konuyu yönetmenin ne kadar acil olduğunu göstermek için bunu vurguluyorum. Düşmanlığın üstesinden gelmek, bölgesel dış politika gündemimizin önemli bileşenlerinden biri olabilir ve olmalıdır” dedi. 

Sınır ihlalleri

Başbakan Paşinyan Azerbaycan'ın sınır ihlalleri gerçekleştirdiğini yineledi ve şöyle konuştu: 

"Daha önce de söylemiştim, ateşkes ihlallerini başlatan tarafın belirlenmesi ve bu provokatif eylemin kınanması, durumun  istikrara kavuşması için hâlâ elzemdir. Ancak, böyle bir işlevi, uluslararası bir izleme mekanizması başlatılmadan hayal etmek zordur.

Bu konuyu 29 Temmuz’daki hükümetin toplantısında ele aldım ve bunun bir KGAÖ (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) gözlem misyonu olması gerektiğini ve KGAÖ için kabul edilebilir değilse, alternatifin AGİT Minsk Grubu eş başkanlığı altında olabileceğini  söyledim” 

(Ajanslar, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan