Taliban Kabil'e girdi, Başkanlık Sarayı'nı ele geçirdi

Taliban güçleri Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirdi.

Taliban'ın başkent Kabil'e girmesinin ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti. Gani, "kan dökülmesini önlemek için" ülkeden ayrıldığını açıkladı.

Taliban, Kabil'de yağmalamayı önlemek için, savaşçılarına başkente girme emri verdiğini söyledi.

Taliban Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı da ele geçirdi. Görüntüler bazı kanallarda canlı yayınlandı.

Taliban, "Birkaç gün içinde barışçıl şekilde" ülkenin yönetimini devralmayı planladıklarını açıkladı. BBC'ye konuşan bir Taliban Sözcüsü, Afganistan halkından intikam almak gibi bir niyetleri olmadığını ifade etti. Sözcü Süheyl Şahin, "Afganistan’daki insanlara, özellikle de Kabil’dekilere mülklerinin, hayatlarının güvende olduğunun teminatını veriyoruz. Kimseden intikam alınmayacak" diye konuştu. 

Örgütün sözcüsü, idam, taşlama ve ampütasyon gibi uygulamaların mahkemelerin kararına tabi olacağını belirtti. Şahin, kadın haklarına saygılı olacaklarını, kadınların tek başlarına evden çıkmalarına izin verileceğini, onların eğitim ve iş piyasasına erişimini sağlamanın da politikaları arasında olduğunu kaydetti. Sözcü, medyanın da herkesi eleştirebileceğini, ancak "kişilik suikastlerine müsamaha gösterilmemesi gerektiğini" söyledi. 

ABD resmi makamları yüzlerce elçilik çalışanının Afganistan'ı terkettiği bilgisini paylaştı. 

Bir NATO yetkilisi, Afganistan'ın başkenti Kabil'in Uluslararası Havalimanı'ndan tüm ticari uçuşların askıya alındığını, sadece askeri uçaklara izin verildiğini açıkladı.

İngiliz Havayolları British Airways de Afganistan'ın hava sahasında uçuş yapmadığını teyit etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan'daki gelişmelerle ilgili olarak, "Diplomatik misyonlarımızla ilgili gerekli tedbirleri aldık. Kabil Büyükelçiliğimiz faaliyetlerini sürdürüyor" dedi.

Cezayir’deki temaslarının ardından TÜrkiye'ye dönüşü öncesi Oran Uluslararası Havalimanı’nda konuşan Çavuşoğlu, "Diplomatik misyonlarımız ve çalışma arkadaşlarımızla ilgili tüm önlemler alınmıştır. Bir kere daha çağrıda bulunmak istiyoruz. Dönmek veya kalmak isteyen vatandaşlarımız, konsolosluklarımız ya da büyükelçiliklerimizden bize ulaşabilirler. Bizim bundan sonraki süreçte de yapacağımız duyuruları takip etsinler" ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı, Alman vatandaşları ve Afgan destek personelinin tahliyesi için askeri uçakların bu akşam Kabil'e doğru yola çıkacağını açıkladı.

Berlin'deki basın açıklamasında, konuşan Heiko Maas, yolcuların yarından itibaren "Afganistan'a komşu bir ülkeye" taşınacağı ve oradan sivil uçaklarla Almanya'ya götürüleceklerini bildirdi.

Afganistan’daki gelişmeler, uluslararası aktörleri harekete geçirdi. Kremlin’in Afganistan Özel Temsilcisi, Moskova’nın ve diğer birkaç ülkenin Afganistan gündemli bir acil BMGK toplantısı üzerinde çalıştığını söyledi.

Taliban Cumartesi günü Mezar-ı Şerif'i aldıktan sonra Pazar günü de ülkenin doğusundaki Nangarhar vilayetinin merkezi Celalabad'da kontrolü ele geçirdi.

Kategoriler

Güncel