Afganistan'dan 9 bin kişi tahliye edildi; Taliban kapı kapı dolaşıyor

Batılı ülkelerin tahliye operasyonları kapsamında şu ana dek 9 binden fazla insan Afganistan’dan çıkarıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Perşembe günü itibarıyla yaklaşık 7 bin kişiyi tahliye ettiğini duyurdu. Aralarında Türkiye, Fransa ve İngiltere'nin de bulunduğu çok sayıda ülke de şu ana dek yüzlerce kişiyi tahliye etmiş durumda.

Öte yandan havaalanında ülkeden ayrılmak amacıyla hala binlerce Afgan'ın beklediği belirtiliyor. Resmi kaynaklar tarafından henüz doğrulanmayan bilgilere göre, Taliban güçleri ile Amerikan askerleri arasındaki bölgede geçen birkaç gün içinde çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Taliban'ın Kabil'e girmesinden kısa bir süre sonra havaalanında dramatik olaylar yaşanmış ve kalkış halinde olan bir Amerikan uçağına tutunmaya çalışan bazı kişiler düşerek hayatını kaybetmişti. Bunların arasında, Afganistan Genç Milli Futbol Takımı'nın bir oyuncusu da bulunuyordu.

Öte yandan Alman kamu yayıncısı Deutsche Welle (DW) kendileri için çalışan bir gazetecinin Afganistan'da yaşayan yakın akrabasının Taliban tarafından vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Taliban savaşçılarının kapı kapı dolaşarak DW için çalışan gazeteciyi aradığı, bu esnada yakın akrabası olduğunu bildiği bir kişiyi öldürdüğü belirtiliyor.

Gazeteci ise bir süre önce Afganistan'ı terk ederek Almanya'ya gitmiş; oradan çalışmaya başlamıştı.

DW için çalışan üç gazeteciyi daha bulmak için evlere tek tek baskın yapan Taliban, bu gazetecilerden birinin daha akrabasını ağır yaraladı.

DW Genel Direktörü Peter Limbourg cinayetleri kınadı, "Bu durum çalışanlarımızın ve ailelerinin Afganistan'da kendilerini bulacakları devamlı tehlikeyi gösteriyor" dedi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) sunulan bir rapora göre  de Taliban, Afganistan hükümeti veya NATO için çalışmış kişilere yönelik "insan avı" başlattı. Raporda, Taliban savaşçılarının ülkenin bazı bölgelerinde kapı kapı gezerek bu kişileri aradığı, bulamadıkları takdirde de ailelerini tehdit ettiği aktarıldı.

Rapor, Norveç Küresel Analizler Merkezi tarafından hazırlandı. 

(DW, BBC)

Kategoriler

Güncel