ABD tahliyeler nedeniyle baskı altında

Washington, Afganistan'dan güçlükle gerçekleştirilen tahliyeler nedeniyle baskı altında. İngiltere Başbakanı Johnson, bugün düzenlenecek G7 zirvesinde Amerikan askerlerinin görev süresinin uzatılmasını isteyecek.

ABD, Taliban'ın kontrolü altındaki Afganistan'dan tahliyeler için önceden ilan edilen 31 Ağustos tarihinin uzatılması yönündeki çağrılara rağmen, tahliye işlemlerini bu tarihte tamamlamayı hedefliyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bu tarihi değiştirme yönünde bir talepte bulunma noktasında olmadığını söyledi.

Bugün yapılacak G7 toplantısında İngiltere, Fransa ve Almanya'nın ise bu tarihten sonra da tahliyelere devam edilmesi için baskı yapması bekleniyor.

Taliban ise Batılı güçlere ülkedeki askerlerini çekmeleri için ek süre vermeyeceğini açıkladı.

Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, ABD'nin daha önce ilan ettiği son çekilme tarihi olan 31 Ağustos'un kendileri için "kırmızı çizgi" olduğunu ve bu tarihi uzatmanın, varılan anlaşmanın ihlali anlamına geleceğini söyledi.

Taliban ve ABD arasında daha önce varılan anlaşmaya göre, yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi için son tarihin 31 Ağustos olmasında uzlaşılmıştı.

ABD ve diğer koalisyon güçleri Afganistan'dan on binlerce kişiyi tahliye etti. Bunlar arasında bu ülkelerin askerleri ve vatandaşlarının yanı sıra, koalisyon güçlerine çalışan pek çok Afgan da bulunuyor.

Ancak ülkeden ayrılmak isteyen çok sayıda kişi Kabil Havalimanı ve civarında tahliye edilmeyi bekliyor.

Bu arada Afganistan'ın büyük bölümünde kontrolü ele geçiren Taliban, kuzeyde Pençşir Vadisi bölgesinde direnişle karşılaştı; vadiye yakın bir bölgede daha yerel milis güçler Taliban'a karşı savaşarak üç kasabada kontrolü ele geçirdi.

Bölgedeki güçlerin komutanı Ahmed Mesud, Pazar günü yaptığı açıklamada Taliban'la masaya oturarak barış için uzlaşmayı umduğunu; ancak bunun için "Taliban'ın aşırılıkçı uygulamalarından vazgeçmesi" gerektiğini, vazgeçmemesi halinde Afgan ordusunun eski üyelerinin ve milislerin de dahil olduğu kendisine bağlı özel birliklerin savaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Mesud, "Taliban'ın bundan sonra ilerlenecek tek yolun müzakere olduğunu anlaması için çabalıyoruz. Savaş çıkmasını istemiyoruz" dedi.

Ancak Taliban, Pençşir Vadisi'ndeki grubun etrafını kuşattığını açıkladı.

Öte yandan Afganistan'da ABD askerlerinin geri çekilmesi ve Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından, pandemi ile kötüleşen ekonomi çıkmaza girdi. Afganistan'ın para birimi olan Afgani doların karşısında düşüş yaşamaya devam ederken, yurtdışından para transferinin kesilmesi ve bankalardaki varlıklarına erişemeyen halk yükselen temel gıda maddelerinin fiyatlarıyla karşı karşıya kaldı. Uzmanlar, zaten yoksul olan ülkede hiperenflasyon ve olası bir insanlık krizine karşı uyardı

Yükselen enflasyon riski konusunda uyarıda bulunanlar arasında geçen hafta kaçan ülkenin eski merkez bankacısı Ajmal Ahmady de yer alıyor. Ahmedy, enflasyonun yakında çift haneli rakamlara ulaşabileceğini öne sürdü.

(Ajanslar, BBC Türkçe, DW)

Kategoriler

Güncel