Kabil'de bombalı saldırı: Çok sayıda can kaybı var

Afganistan'ın başkenti Kabil'de havalimanı dışındaki bombalı saldırılarda en az 90 kişi öldü, 140 kişi yaralandı. Saldırılarda 13 ABD askerinin de öldüğü duyuruldu. ABD'ye göre saldırıların arkasında IŞİD var.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ilk saatlerde yaptığı açıklamada  havalimanının dışında en az iki patlama meydana geldiğini belirtti ve "karmaşık" saldırıda ölen ve yaralananlar arasında, siviller ve ABD askerlerinin de bulunduğunu söyledi.

Kirby, patlamanın birinin havalimanının Abbey Kapısını'nın yanında, diğerinin de Baron Oteli'nin yakınlarında meydana geldiğini belirtti. 

Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, en az 13 ABD askerinin öldüğünü aktardı.

Saldırıda 70'i aşkın sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Ölenler arasında 20'yi aşkın Taliban üyesi de var. 

Pentagon'dan yapılan açıklamada iki intihar bombacısının IŞİD üyesi olduğu belirtildi ve bu örgütten yeni saldırılar beklenebileceği ifade edildi. Açıklamada ABD'nin örgüte misilleme yapmaya kararlı olduğu kaydedildi. 

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada  "Afganistan'ın başkenti Kabil'deki terör saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz" dedi.

Saldırının sorumluluğunu  IŞİD-K ya da IŞİD-Horasan olarak kendini tanıtan örgüt üstlendi. IŞİD-K, Taliban'ın şeriat yorumlamasını yeterince katı bulmuyor ve bu nedenle de Taliban'ı "kafir" olarak nitelendiriyor. 

Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada saldırıdan IŞİD'in Afganistan'daki uzantısı IŞİD-K'nın (IŞİD-Horasan grubu) sorumlu olduğunu söyleyen ABD Başkanı Joe Biden, saldırının karşılığının verileceğini belirterek "Onları yakalayacağız ve bedelini ödeteceğiz" ifadelerini kullandı.

Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileyen Biden, IŞİD-K'nın mevzilerine saldırı emri verdiğini, ayrıca askeri yetkililerle diğer seçenekleri görüştüklerini de ifade etti. Tahliye operasyonlarının ise planladığı gibi 31 Ağustos'a kadar devam edeceğini vurgulayan Biden, "Teröristlerin bizi durdurmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

(BBC, Reuters, AFP)

 

Kategoriler

Güncel