Diyarbakır Federer ve Şarapova’larını arıyor

Diyarbakır’da son yıllarda tenise yönelik ilgi artıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, amatör tenis gruplarının talebi üzerine iki yıldır tenis turnuvası düzenliyor.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, altı yıl önce Parkorman içine bir tenis kortu kurdu. Tenis kortunun kurulmasını ardından, burada tenis oynamaya gelenler kısa zaman içinde Amed Tenis Sevenler Grubu’nu kurdu. Amed’li tenisseverler kendi aralarında turnuvalar düzenlemeye başladı. Turnuvalar Diyarbakır halkı arasında ilgi görmeye başlayınca tenis kortunda maç yapmak için sıralar oluşmaya başladı.

Amed Tenis Sevenler Grubu’na bağlı tenisçiler Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kapısını aşındırmaya başlayınca Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir onları makamında kabul etti. Görüşmede  tenis severler ihtiyaçlarını sıraladı. Bu temasın ardından Belediye yeni tenis kortları için çalışmalara başladı.

Şu anda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi iki tenis kortunun inşaat çalışmalarını sürdürüyor. Kayapınar Belediyesi de iki tenis kortunu hizmete açtı. Kentte, biri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, biri de üniversitenin olmak üzere 2 tenis kortu daha var, ancak bu kortlar halkın kullanımına kapalı.

Diyarbakır Belediyesi iki senedir Diyarbakır Tenis Turnuvası adı altında bir amatör turnuva düzenliyor. Turnuvaya yönelik ilgi de artıyor. Geçtiğimiz yıl 100’e yakın başvuru varken bu yıl rakam 100’ü geçti. Turnuvada 39’u kadın olmak üzere 108 tenisçi yarışacak. Kuraları çekilen turnuva 3 Ekim’de başlayacak. Büyükşehir Belediyesi kazananları teşvik etmek amacıyla hediye çeki veriyor.  

‘İlgi de bürokrasi de çok’

Amed Tenis Sevenler Grubu’ndan Hakkı Fırat, televizyondan izleyerek başladığı  tenis macerasına Diyarbakır’daki kortlarda devam ediyor. Fırat, tenis macerasını, Agos’a  şöyle anlattı: “Burada bir tenis kültürü yok. Tenis sadece televizyondan izlenirdi. Tesislerle birlikte pratik deneyimler başladı. Paylaşımlar başladı. Sayı arttı. Belediyeye ne yapmak istediğimizi anlattık. Geçen yıl ilk turnuvamızı yaptık. Oyuncu da seyirci de hayli ilgiliydi.”

Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nin maçları izlemeye dahi gelmediğini, bürokratik engelleri aşamadıklarını belirten Fırat, üniversitedeki amatör grupların tenisle ilgilendiğini, ancak onların da faal çalışmadığını söyleyerek kentteki tesislerin hâlâ yetersiz olduğuna dikkat çekti. Fırat, “Popüler olan sadece futbol. Bizim amacımızsa diğer sporları yaygınlaştırmak” dedi.  

Diyarbakır’da Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün verilerine göre 135 lisanslı tenisçi var. Bunlardan sadece 19’u faal olarak tenisle uğraşmaya devam ediyor.

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem