Barınamayanlar: Halktan dayanışma görüyoruz

Yurtlara yerleşemeyen, , kiralar yüksek olduğu için ev bulamayan öğrencilerin başlattığı hareket, geçtiğimiz haftalara damgasını vurdu. Öğrenciler "Barınamama öğrenciler üzerinden ilerliyor ama bu genel sorun. İnsanlar Türkiye’de hayatta kalmaya çalışıyor" diyor.

Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) yerleşemeyen, özel yurtlara ve yüksek kiralara imkanları yetmeyen öğrencilerin başlattığı ‘Barınamıyoruz Hareketi’ gözaltılara rağmen seslerini duyurmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta Kadıköy’de 30’'un üzerinde öğrenci gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. 

İçişleri Bakanı Soylu, eylemlere ilişkin “24 ildeki eylemlere 2 bin 243 kişi katıldı, bunlardan 310’u öğrenci. Bunların tamamına yakınının yurt başvurusu bulunmuyor” derken “Bunların daha ziyade sol marjinal gruplara müzahir olduğu belirlendi. Bunların da 6’sının PKK/KCK, 6’sının MLKP, 5’inin TKKKÖ, 2’sinin TKP Kıvılcım, 1’inin FETÖ/PDY, 1’inin TKİP, 1’inin DKP, 4’ünün de ‘beni çok seven’ LGBTİ üyesi olduğu tespit edildi” şeklinde konuşmuştu.

İstanbul’da bir devlet üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi olan Ebru Sert, hareket hakkında Agos’a konuştu. Dayanışmanın giderek arttığını söyleyen Sert, sosyal medyadan gelen desteğin kazanım olduğunu söyledi.

Eylemin başladığı ilk günlerde polis müdahalesi yaşanmadığını söyleyen Sert, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından saldırıların başladığını belirtti. Gözaltına alınan öğrencilerin durumlarının iyi olduğunu söyleyen Sert, öğrencilerin ya nezarethanelerde ya da polis araçlarında sabahladıklarını, bunun trajikomik bir durum olduğunu vurguladı. 

KYK yurtlarının çıkmadığını, özel yurt fiyatlarının en az bin 500 TL olduğunu söyleyen Sert, koşulların kötü olduğunu ve yurtların okullara uzak olduğunu, barınamayan öğrencilerin üniversite kayıtlarını dondurduğunu  ve eğitimden mahrum kaldıklarını da vurguladı.

Sert, “Dayanışma görüyoruz sürekli. Gürültü yapmıyoruz. Battaniye getirenler var. Çok iyi tepkiler aldık. Aileler kendi dertlerini anlatıyor. Barınamama öğrenciler üzerinden ilerliyor ama bu genel sorun. Benim ailem de barınamıyor. İnsani koşullarda yaşayamıyorlar. Asgari ücret nedeniyle zor. İnsanlar Türkiye’de hayatta kalmaya çalışıyor. Barınamıyoruz çığlığı giderek yükseliyor. Fiyatlar giderek artıyor. Bu çığlığın bir yerden yükselmesi gerekiyor. Vatandaşlar bize acıma duygusuyla dayanışmaya gelmiyorlar” diye konuştu. 

Bakan Soylu’nun “Göstericiler arasında öğrenci olmayanlar da var”  sözlerine değinen Sert, “Aramızda öğrenci olanların dışında, mezun olanlar da var. Soruna özdeş olmak bakımından devlet yetkilileri bunu anlamıyor. Ben yüksek lisans öğrencisiyim ve barınamıyorum.  Barınamamak sorunu varken devlet yetkililerinin istatistiğe başvurması çok saçma. Bunu merak eden bizimle konuşabilir, öğrenci olduğumuzu ispatlarız. Bu sorunu yaşamamız en büyük sıkıntı” dedi. 

Kategoriler

Güncel


Yazar Hakkında