İran ile Azerbaycan arasında tatbikat gerilimi

İran ülkenin kuzeybatısında, Azerbaycan -Ermenistan sınırında "Hayber Fatihleri" adlı askeri bir tatbikat başlattı. Tatbikat, Bakü-Tahran arasında gerilimi tırmandırdı.

İran ordusu, 1 Ekim'de  ülkenin kuzeybatısında, Azerbaycan-Ermenistan sınırına yakın bölgede askeri tatbikatların başladığını duyurdu.

İran devlet medyasına konuşan Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Kiyomers Haydari, tatbikata ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haydari,"Bu tatbikatlar hazırlık seviyesinin yükseltilmesi amacıyla gerçekleştiriliyor. Aynı şekilde komşu ülkelerde de tatbikatlar yapılıyor. Geçen ay sınırlarımızda 4-5 tatbikat yapıldı. Şu anda sınırlarımızda, Türkiye'de bir tatbikat yapılıyor ve bu süreç devam ediyor" dedi.

IŞİD’lilerin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalar esnasında bir bölge ülkesinin davetiyle sınırlarına geldiğini söyleyen Haydari, "İran bu bölgede ülkelerin resmi sınırlarının değişmesi konusunda hassastır ve bunu kabul edilemez olarak görmektedir. Yasal sınırlar korunmalıdır. Bir ülkenin sınırlarını korumada gösterdiği zayıflık başka bir ülkenin yabancılardan destek alarak sınırları değiştirmesine gerekçe oluşturmaz. İran böyle bir şeye izin vermez" ifadelerini kullandı.

İran'ın tatbikatı, Azerbaycan, Türkiye ve Pakistan özel kuvvetleri arasında 12-20 Eylül tarihleri arasında Bakü’de gerçekleştirilen tatbikatların ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in İran'ın daha önce sınırda düzenlediği tatbikatlara gösterdiği tepkinin ardından geldi.

Aliyev, 27 Eylül'de Anadolu Ajasına verdiği demeçte, İran'a ait tırların “yasa dışı şekilde Karabağ bölgesine gönderildiğini” öne sürmüştü.

Azerbaycan’ın, - Karabağ'ı kastederek- “işgalden kurtarılan bölgeye” gönderilen İran tırlarını kontrol etmeye başlamasından hemen sonra İran’ın Azerbaycan sınırında tatbikatlara başladığına dikkat çeken Aliyev, “Bu onun egemenlik hakkı. Buna kimse söz söyleyemez. Fakat bunu bir zaman kesitinde analiz ettiğimizde neden şimdi ve neden bizim sınırımızda? Ermeniler Cebrail, Füzuli ve Zengilan bölgelerindeyken tatbikatlar neden yapılmadı? Bu, neden biz bu toprakları 30 yıllık işgalden sonra özgürleştirene kadar olmadı?” dedi.

Tatbikat esnasında İran basınına konuşan İran Ordusu  Kuzeybatı Bölge Karargahı Komutanı Tuşgeneral Ali Hacilu  "Komşularımızla ortak sınırlarımızda yabancı ve Siyonist unsurların varlığına müsamaha gösteremeyiz" dedi.

Tuğgeneral Hacilu, “Bugün kurtarılmış bölgelerin barış, güvenlik ve yeniden inşası ile Siyonist rejimin bölgeden atılmasının zamanıdır" ifadelerini kullandı.

İsrail, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’daki savaşta Azerbaycan’a destek vermişti.

İran Stratejik Dış İlişkiler Konseyi Seyyid Kemal Harazi de konuya dair bir açıklama yaptı. 

Harazi, ‘’ Biz 30 sene işgal altında olan Azerbaycan topraklarının işgalden kurtarılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim başından beri merhum Haydar Aliyev’e tavsiyemiz İran’ın lojistik ve eğitim işbirliği ile ülkesinin silahlı kuvvetlerini güçlendirmesi ve işgal altındaki toprakları kendi silahlı gücü ile kurtarılması yönündeydi, maalesef bu kabul edilmedi ve bunun sonucu Azerbaycan’ın daha fazla yabancı güçlere dayanması olmaktadır. ‘’ dedi.

Bu arada  İran'daki ‘Arman Melli’ gazetesi, geçtiğimiz hafta Türkiye’yi Aras Nehri’nin bazı kısımları da dahil ülkenin güneydoğusunda Türk barajları inşa etmek için büyük projeler aracılığıyla İran’a karşı bir su savaşı başlatmakla suçladı.

(Rudaw, İRNA, AA)

Kategoriler

Güncel