10 Ekim Katliamı'nda hayatını kaybedenler anılıyor

10 Ekim Dayanışması katliamın altıncı yıldönümü için düzenlenecek anma etkinliklerini bir duyuru ile paylaştı.

10 Ekim Dayanışması katliamın 6. yılında anma programını şu sözlerle sundu:

"10 Ekim 2015 güneşli, heyecanlı, sevinçli bir gündü. Kitlelerin coşkuyla, barış umuduyla Ankara Garına aktıkları bir gün.

Güneşli, kalabalık, coşkulu, heyecanlı, sevinçli gün ve hayat …. saat tam 10.04’te durdu.
Bir daha hiçbirimiz aynı olmadık.
Bombaların hayatımızı geri dönülemez biçimde değiştirdiği 10 Ekim:10.04’den bu yana tam altı yıl geçti. 
Saatlerin, günlerin ve yılların kederli akışına adalet isteğimiz eşlik etti. Adalet talebimizi barış talebimizin yanına iliştirdik.
Bu altı yılda istedik ki; yaşadığımız emsalsiz şiddettin arka planı bütün açıklığı ile ortaya çıksın, gerçek sorumlular yargı önüne taşınsın, acımız bilinsin. Bir de bir anıtımız olsun; hayatların söndüğü yerde…
Olmadı. Ama biz direncimizden hiçbir şey kaybetmedik. Israr etmeye, mücadele etmeye her zamankinden daha kararlıyız. 

Mücadelemiz inat örüyor, dayanışma örüyor. 
Bizler bu yıl kuşlar boyuyor, kuşlar uçuruyoruz. Kuşlarla anıyoruz kayıplarımızı.
Altıncı yılda alanda bıraktığımız her bir can, bir kuş oldu. Bizim kuşlarımız özgür. Bizim kuşlarımız barışa doğru kanat çırpıyorlar.. 

Biz arda kalanlar ise inat biriktiriyoruz. Dayanışma biriktiriyoruz. Biz arda kalanlar gidenleri her an hatırlıyoruz.
Biriktirdiğimiz inat, güneşli bir Ekim sabahına kuşlar uçuracak yeniden…"

Program şöyle: 

9 Ekim Cumartesi – Çağdaş Sanatlar Merkezi

11.00 – 15.00 2015’ten Bugüne Katliamlar ve Cezasızlık Paneli 
15.00 – 16.00 Ara
16.00 – 19.00 Barışa Uçan Kanatlar Sergisi
17.00 – 19.00 “6 yılda nelere tutunduk?” Söyleşisi / Kolaylaştırıcı: Süreyya Karacabey
Tüm gün        10 Ekim Barış Durağı 
Tüm gün        Çocuk atölyeleri 

10 Ekim Pazar – Ankara Tren Garı Önü

09.30 Toplanma
10.04 Anma
10.04 Siyah Balon Uçurma Etkinliği  
14.00 Mezar Ziyareti 

Program detayları şöyle:

2015’ten Bugüne Katliamlar ve Cezasızlık Paneli: Milletvekilleri, gazeteciler ve hukukçuların katılımıyla gerçekleşecek etkinlikte Diyarbakır, Suruç ve 10 Ekim katliamlarının arka planı ile dava dosyalarında gelişen cezasızlık süreçleri ele alınacak.

Barışa Uçan Kanatlar Sergisi: Hayatını kaybeden 104 insanın anısına Hatice Kapusuz tarafından 104 kuş resmi illüstre edildi. Sergideki kuşlar katliamın acısının büyüklüğüne bir yudum ferahlık ve göğe baktıkça hayatını kaybedenleri hatırlamak için yapıldı. Kuşlar aynı zamanda kaybettiklerimizin barış umuduna bir selam duruşu. Ziyaretçiler sergide yer alan kuş resimlerini kartpostal olarak da etkinlik mekanından edinebilirler. 

10 Ekim Barış Battaniyesi: 10 Ekim gönüllülerinin ördüğü ve hayatını kaybeden 104 insanın ismini işlediği örgü battaniye sergi alanında yer alacak. Battaniye daha sonra gar önünde yer alan çınar ağacının “anıt ağaç” olarak giydirilmesinde kullanılacak. 

“6 yılda nelere tutunduk?” Söyleşisi: Süreyya Karacabey kolaylaştırıcılığı ve sunuşu ile gerçekleşecek bir dertleşme oturumu olacak. 

10 Ekim Barış Durağı: 10 Ekim ailesinin birlikte yaptığı barış için origami 1000 turna, Aslı Saraç enstalasyonu ile bir “Barış Durağı” haline geldi. Bu durak barış dileklerini ve düşüncelerini yazmak için tasarlandı. (Japon geleneğinde kâğıttan bin turna kuşu yapan kişinin dileğinin gerçek olduğuna inanılır.)

Barışa Uçan Kanatlar Almanağı: Hayatını kaybeden insanların hayatından kesitler ve 6 yılda gerçekleşen 10 Ekim katliamına dair bilgileri içeren almanak etkinlik alanında ücretsiz erişilebilir olacak. Almanak etkinliğin ardından burada PDF olarak yayınlanacak.

Ölüm ne Yana Düşer Usta Diyarbakır – Suruç – Ankara Kitabı: Bu üç katliama, katliamların ortaklıklarına, bizleri 10 Ekim’e götüren iklime, iddianamelerin yetersizliğine, her üç davanın avukatlarının çabasına, katliam tanıklıklarına dikkat çekmek amacıyla hazırlanan kitap etkinlik mekanında yer alacak. Kitabın geliri 10 Ekim Barış Dernek’ine aktarılacak.

Çocuk Atölyeleri: Kolaylaştırıcılar eşliğinde çocuklar için yürütülecek turna yapımı, kuş boyama, barış hikayesi yazma, maske ve kukla yapma, kitap okuma vb etkinliklerden oluşan atölyeler. 

Kategoriler

Güncel