Ermenistan: 6 askerimiz yaralı; Azerbaycan: Bir askerimiz hayatını kaybetti

Ermenistan İnsan Hakları Savunucusu Arman Tatoyan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin Karabağ'da düzenlediği saldırıda altı askerin yaralandığını açıkladı. Azerbaycan ise bir askerinin keskin nişancı ateşiyle öldüğünü duyurdu. Taraflar vakalarda sorumlulukları bulunmadığını açıkladı.

Tatoyan olayın Karabağ'daki  Nor Şen köyünde meydana geldiğini belirterek "Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin askeri karakolları, köyün hemen yanında konuşlandırılmıştı; Güney yönünde ve Karabağ'ın diğer birkaç sivil yerleşimi yönünde de silah sesleri duyuldu" açıklamasını yaptı. 

Tatoyan, "Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Ermeni sivil yerleşim yerlerinin yakınında bulunması, halkın güvenliği ve huzuru için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve bu yaşam hakkının ihlalidir" dedi. 

Karabağ İnsan Hakları Savunucusu Gegham Stepanyan, yaralı askerleri ziyaret ettiğini, bölgede şu anda herhangi bir savaş durumu olmadığını söyledi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Azerbaycan ordusunun olayla hiçbir ilgisi bulunmadığı" ve "Rus barış güçlerinin geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan topraklarında yasadışı Ermeni silahlı müfrezeleri arasında karşılıklı ateş açıldığı" belirtildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Perşembe akşamı çıkan çatışmalarda bir Azerbaycan askerinin Ermeni keskin nişancı tarafından öldürüldüğünü söyledi. Karabağ makamları, Azerbaycan askerinin ölümüyle ilgili sorumluluğu reddetti ve bölgede "ateşkes rejimini sıkı bir şekilde gözlemlediğini" söyledi.

Minsk'te bakanlar arası görüşme

Bu arada Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları Ceyhun Bayramov ve Ararat Mirzoyan Belarus'un başkenti Minsk'te biraraya geldi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, görüşmenin Rusya'nın inisiyatifiyle gerçekleştiğini açıkladı.

Bakanlığa göre, Ceyhun Bayramov toplantıda 10 Kasım ve 11 Ocak üçlü açıklamalarının tam olarak uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Açıklamaya göre, Azerbaycan tarafı ilişkileri egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı temelinde normalleştirmeye hazır olduğunu ifade etti. Bakan Bayramov, Ermenistan ile sınırların belirlenmesi süreci ve bölgedeki tüm ulaşım iletişiminin açılmasına ilişkin anlaşmaların uygulanması konusunda müzakerelerin başlamasından da bahsetti.

Görüşmede  Bayramov, Ermenistan'dan doğru maden haritaları vermesini talep etti.

Rusya'nın ateşkese yönelik arabuluculuk çabalarına övgüde bulunan Bakan Mirzoyan ise, Karabağ Ermenilerinin güvenliğinin sağlanması bağlamında Dağlık Karabağ'da Rus barış gücünün öneminin altını çizdi.

Mirzoyan, 9 Kasım açıklamasının bazı hükümlerinin henüz uygulanmadığına tarafların dikkatini çekti. Bu bağlamda, tüm Ermeni savaş esirlerinin derhal ve koşulsuz olarak ülkelerine geri gönderilmesi gerektiğini vurguladı.

Mirzoyan, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarının arabuluculuğunda New York'ta gerçekleştirilen toplantıya atıfta bulunarak, Dağlık Karabağ sorununun kapsamlı çözümünün AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanları temelinde yürütülmesi gerektiğini yineledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Minsk'te Ermeni ve Azeri mevkidaşları Ararat Mirzoyan ve Ceyhun Bayramov ile ayrı ayrı da bir araya geldi.

Mirzoyan ile yaptığı görüşmede Lavrov, "Sizinle yakın zamanda Moskova'da ayrıntılı olarak konuştuk, ancak bugün elbette ikili bir görüşmede bölgedeki bazı ek konuları ele alabiliriz. Karabağ her zaman odak noktamız olmalı." dedi.

(Ermenistan Kamu Radyosu, BBC Azerice)

Kategoriler

Güncel