Moskova'da üçlü buluşma

Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan Başbakan Yardımcıları, Moskova'daki buluşmada Güney Kafkasya'daki ulaşımı görüştü

Ermenistan Başbakan Yardımcısı Ofisi'nden yapılan açıklamada, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk, Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan ve Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev'in Moskova'da, üçlü çalışma grubunun 8. toplantısında bir araya geldiği bildirildi.

Açıklamaya göre, taraflar, Güney Kafkasya bölgesindeki ulaşımın yeniden sağlanmasıyla ilgili perspektifleri değerlendirdi.

Taraflar toplantıda, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan devlet başkanlarının 11 Ocak 2021 tarihli ortak bildirisi kapsamında yapılması gereken çalışmaları müzakere etti.

Taraflar, üçlü çalışma grubunun 8. toplantısının ikinci bölümünün yakın bir zamanda yapılması konusunda mutabakat sağladı.

Seyahat öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Grigoryan, Ermenistan'ın bölgede iletişimin kesilmesi ve demiryolunun açılması konusunda bazı fikirleri olduğunu söylemiş ve ve şöyle konuşmuştu: “Ablukanın kaldırılması ve düzenlemeler BDT'nin yasal çerçevesi içinde gerçekleşmeli. Otoyolların açılmasını da tartışmalıyız"

Toplantının gündem maddelerinden biri de haritalar ve sınırların yeniden tespiti idi. 

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin bir panel sırasında Güney Kafkasya’daki mevcut durum hakkında bazı açıklamalarda bulundu ve konuya değindi.

Putin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sonunda Cumhurbaşkanı Aliyev ve Başbakan Paşinyan akan kanı durdurmayı başardı. Ancak sorun sadece bu değil, gerçi insan hayatını kurtarmaktan daha önemli bir şey olamaz. Yine de önemli hususlar var. Bölgede kalıcı genel çözüm için şartlar oluşturmamız gerekiyor. Bu şartlar sadece her iki tarafın da üstledikleri yükümlülükleri yerine getirmekle mümkün olabilir. Tüm tarafların menfaatlerinden kaynaklanıyor bu.”

Putin, sınır belirleme çalışmaları ile ilgili olarak şunları söyledi: 

"Şu anda önemli olan, her iki taraf ve Rusya'nın dışında kimseye ihtiyaç duyulmadan Ermenistan-Azerbaycan sınırını net bir şekilde belirlemektir. Çünkü Sovyet yıllarında iki ülke arasındaki sınırın nasıl geçildiğini gösteren haritalar Rus Ordusu Genelkurmay Başkanlığı'nda yer alıyor” 

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan