Oskanyan’a hukuki görünümlü siyasi soruşturma

Müreffeh Ermenistan Partisi milletvekili ve Ermenistan eski dışişleri bakanı Vartan Oskanyan’a yönelik ‘kara para aklama’ suçlaması, Şubat ayında gerçekleştirilmesi beklenen cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde dokunulmazlığı kaldırma talebine dönüştü. Cumhurbaşkanlığı için muhtemel adaylardan biri olarak öne çıkan Oskanyan, soruşturmanın siyaseten sipariş edilmiş bir dava olduğunu ve mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

LİLİT GASPARYAN
lilitgasparyan@agos.com.tr

Ermenistan Adalet Bakanlığı’na bağlı Başsavcı Ağvan Hovsepyan’ın Parlamento’ya gönderdiği tebliğde, eski Dışişleri Bakanı, Civilitas Fonu kurucusu ve Müreffeh Ermenistan Partisi milletvekili Vartan Oskanyan hakkında, ‘kara para aklama’ suçlamasıyla açılan soruşturma kapsamında yargılanması için dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.

Ermenistan Anayasası’na göre dokunulmazlığın kaldırılması milletvekillerinin gizli oylamasıyla gerçekleştiriliyor.

Müreffeh Ermenistan Partisi’nden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmazken partinin basın sözcüsü Tigran Ulikhanyan, Başsavcının kaleme aldığı dilekçedeki gerekçeler incelendikten sonra açıklama yapacaklarını kaydetti.

Civilitas Fonu Direktörü Salpi Ğazaryan, Agos'a yaptığı açıklamada, Başsavcının hükümetin taşeronluğuna soyunmasını ‘absürt’  bir durum olarak nitelendirdi; Ğazaryan sözlerine şöyle devam etti; “Eğer hükümet Parlamento’da dokunulmazlığı kaldırılması gereken kişinin Vartan Oskanyan olduğunu düşünüyorsa, o zaman bu son derece ‘absürt’ duruma söyleyecek bir sözüm yok. Mevcut durum Ermenistan’da siyasetin ne kadar çaresiz olduğunu ve siyasetçilerin rekabetten kaçmak için böylesi anlamsız yollara başvurduklarını sergiliyor. Devletin bütün kaynaklarını hedef saptırmak için ve halkın aleyhinde kullanıyorlar”.

Vartan Oskanyan, Şubat’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müreffeh Ermenistan Partisinin olası adaylarından birisi olarak öne çıkıyor. Ğazaryan hali hazırda atılan bütün adımların rekabeti önlemek adına atıldığını vurguluyor.

Sipariş dava

Soruşturmanın açıldığı ilk günden itibaren bu suçlamanın siyaseten sipariş edilmiş bir dava olduğunu vurgulayan Oskanyan, Başsavcının parlamentoya gönderdiği tebliği ve milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki talebini bu yönde önemli bir kanıt olarak değerlendiriyor; “Bugüne kadar soruşturma kapsamında öne sürdükleri ‘kara para aklama’ suçlaması gibi yasal zemini olmayan başka ne tür mesnetsiz iddialar üreteceklerini bilemeyiz. Mücadele, prensiplerime ve siyasi çizgime uymayan bir mecrada sürdürülüyor. Buna rağmen mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Eğer hükümet bu ince hesaplarla beni susturabileceğini düşünüyorsa üzgünüm ama yanıldıklarını ifade etmek zorundayım.”

Oskanyan bu şartlar altında dahi ülkede ciddi reformların bir an önce hayata geçirilebilmesi için çabalarını sürdüreceğini yineledi.

Tebliğ henüz ulaşmadı

Civilitas Fonu’nun özel bağış yoluyla finansmanını sürdürdüğünü ve devlet bütçesinden faydalanmadığını hatırlatan Oskanyan, “Adalet peşinde gözüküyorlar, fakat kendilerinin vatandaşların haklarını her gün nasıl gasp ettiklerini ve onların paralarını yediklerinin farkında değiller. Acaba bu ülkenin adaletsizlik tablosu Vartan Oskanyan ve Civilitas’tan mı ibaret?” şeklinde konuştu.

Oskanyan’ın avukatı Tigran Atanesyan, soruşturmanın her aşamasında yasaya aykırı eylemler olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Kanunlara göre, Parlamento Başkanı Başsavcılıktan dokunulmazlığın kaldırılmasına dair tebliğ aldığında, milletvekilinin bu durumdan en kısa zamanda haberdar edilmesi gerekir. Ancak Vartan Oskanyan’a bu bildiri henüz ulaşmadı.”

Vartan Oskanyan ve Civilitas Founu hakkında 25 Mayıs 2012 tarihte Milli Güvenlik Servisi tarafından ‘kara para aklama’ suçlamasıyla soruşturma açılmıştı. 

Kategoriler

Güncel Ermenistan