Patrik Bartholomeos ABD Başkanı Biden ile görüştü

Ekümenik Patrik Bartholomeos ABD ziyareti kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Patrik Bartholomeos ilk olarak Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü. Blinken, Bartholomeos ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, "ABD din özgürlüğü ilkelerini güçlü bir şekilde savunmaktadır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede Türkiye'de 1971 yılında kapatılan Ruhban Okulu'nun statüsünün ele alındığı belirtildi. Açıklamada, "Ruhban Okulu'nun yeniden açılması Biden yönetimi için bir öncelik olmayı sürdürmektedir" ifadeleri yer aldı. Bakanlığın açıklamasına göre Patrik Bartholomeos ABD yönetimine "Patrikhaneye ve tarihi şehir İstanbul'da hayatta kalma mücadelesi verirken Patrikhane'nin korumaya çalıştığı düşünceleri ve değerlerine" verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Patrik Bartholomeos Blinken ile görüşmesinin ardından ABD Başkanı Biden ile bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin içeriğine ilişkin olarak Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Karşı karşıya olunan küresel zorluklarla yüzleşme konusunda" inanç topluluklarının rolünün vurgulandığı belirtildi. Bartholomeos ise açıklamasında Biden'ı "inançlı ve vizyon sahibi biri" olarak nitelendirerek görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Patrik Bartholomeos, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Beyaz Saray'daki gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Biden'la son derece olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayan Patrik Bartholomeos, "Papa Franciscus, İngiliz Kilisesinin Başpiskoposluğu, Müslüman ve Yahudi dini liderler ile tüm dünyada herkesin aşı olmasını sağlamak için bir girişim başlattığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Sayın Başkan Biden da bu girişimi büyük bir memnuniyetle karşıladı." ifadelerini kullandı.

Patrik Bartholomeos'un Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ile de bir araya geldiği bildirildi. Amerika Rum Ortodoks Başpiskoposluğu'nun verdiği bilgilere göre Patrik Bartholomeos, görüşmede patrik olarak görevinin “tamamen ruhani olduğunu ve Türkiye’nin sadece “kapsayıcı bir toplum” değil aynı zamanda "Doğu ile Batı arasında köprü kurucu" olabileceğini gösterdiğini belirtti. Patrik, Büyükelçi’nin davetinin ise karşılıklı “diyalog ve saygının” bir örneği olduğunu vurguladı.

Patrik Bartholomeos, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği konutunda Büyükelçi Murat Mercan’ın kendisi onuruna verdiği kahvaltıya da katıldı.

Kahvaltıya Yunanistan’ın Washington Büyükelçisi Papadopoulou ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Olson da katıldı.

Patrik Bartholomeos ziyareti kapsamında başkent Washington’da bazı dini programlara da katılacak. Notre Dame Üniversitesi de Bartholomeos’a fahri doktora unvanı verecek.

12 günlük bir ziyaret için ABD'ye giden 81 yaşındaki Bartholomeos Pazar günü kendini iyi hissetmeyince tedbir amaçlı hastaneye kaldırılmıştı. Geceyi hastanede geçiren Bartholomeos, hastaneden ayrılmasının ardından programına devam etmişti.

(Ajanslar, Deutsche Welle, VOA)

Kategoriler

Güncel