CHP tezkereye "Hayır" diyecek

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon için Cumhurbaşkanı'na verilen yetkinin iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkere Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Tezkereye ilişkin görüşmelerde AKP, MHP ve İYİ Parti "evet" diyecek. HDP "hayır" tutumunu devam ettirecek. CHP'nin tutumunu ise Grup Başkanvekili Özgür Özel açıkladı. Özel, tezkereye hayır oyu vereceklerini söyledi.

Özel'in açıklamaları öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu.

10 büyükelçinin Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı sonrası yaşanan krize değinen Kılıçdaroğlu, bu krizler sebebiyle doların artmasından hükümeti sorumlu tuttu ve şunları söyledi:

"Bir devlet bir kişinin iki dudağına teslim edilemez. Sen yönetemiyorsun ve Türkiye'yi felakete hazırladın. Bir kara kışla karşı karşıyayız"

Kılıçdaroğlu Meclis'te görüşmelerine başlanan Irak ve Suriye için sınır ötesi operasyona izin veren tezkereyi sert bir dille eleştirdi ve şöyle konuştu: 

"Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti, tarihi boyunca, bir kişinin iki dudağına teslim edilmemiştir. Özellikle de ruh sağlığı sorunlu olan birisine bir devlet teslim edilemez. IŞİD ve El Kaide militanları, iki askerimizi diri diri yakıyor, hapisten çıkarıyorsun, polis yakalıyor, bir bakıyorsun serbest bırakmışlar. Kim araya girdi? Bir gazeteci arkadaşımız yazdı da yeniden tutukladılar. El Kaide ve IŞİD'in banka hesaplarını neden incelemiyorsunuz? Uyuyan hücreleri herkes biliyor, neden müdahale etmiyorsunuz? Sen önce kendi toprağına, kendi vatanına bak"

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: 

"Bu tezkerede yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceği esaslara göre kullanılması var. Bahçeli'ye soruyorum. Bu yabancı askerler kim? Yabancı askerler Türkiye'ye konuşlanacak, sen de gelsinler diye el kaldıracaksın. Söyle bakalım, milliyetçi sen misin, biz miyiz? Yabancı askerlerin potinlerinin Türkiye topraklarının topraklarını çiğnemesini istemiyoruz. Çıkarın bunu tezkereden. Taliban'ı mı getireceksin? Kim gelecek? Amerikalılar mı, Yunanlar mı, kimi çağıracaksın?"

Kılıçdaroğlu, sosyal medyaya sızan ve TÜGVA toplantısında çekildiği iddia edilen, Bilal Erdoğan'ın sözlerini bir grup erkeğin tekrarladığı görülen videolara da değindi ve şunları söyledi: 

"Niye garip gurebanın evladı orada şehit olsun? Komando marşını söyleyen TÜGVA'cılar var, 'en büyük komutanımız da Erdoğan' diyorlar. Gönder onları Suriye'ye. Oradaki komutanı da Bilal Erdoğan olsun"

Kategoriler

Güncel