Suriye-Irak tezkeresi TBMM'de onaylandı

Irak ve Suriye'ye asker göndermeyi içeren tezkerenin süresi, CHP ve HDP'nin "hayır" oylarına karşı AKP, MHP ve İYİ Parti'nin "evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı. Aynı zamanda Lübnan'da bulunan Türk askerlerinin görev süresini 1 yıl uzatan tezkere de kabul edildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere Irak ve Suriye'ye gönderilmesi konusunda Cumhurbaşkanına verilen yetkinin 2 yıl uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda CHP ve HDP'nin "hayır" oylarına karşı AK Parti, MHP ve İYİ Partinin "evet" oylarıyla kabul edildi.

CHP öğle saatlerinde yaptığı açıklamada tezkereye "Hayır" oyu vereceğini açıklamıştı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında şunları söylemişti: 

"Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti, tarihi boyunca, bir kişinin iki dudağına teslim edilmemiştir. Özellikle de ruh sağlığı sorunlu olan birisine bir devlet teslim edilemez. IŞİD ve El Kaide militanları, iki askerimizi diri diri yakıyor, hapisten çıkarıyorsun, polis yakalıyor, bir bakıyorsun serbest bırakmışlar. Kim araya girdi? Bir gazeteci arkadaşımız yazdı da yeniden tutukladılar. El Kaide ve IŞİD'in banka hesaplarını neden incelemiyorsunuz? Uyuyan hücreleri herkes biliyor, neden müdahale etmiyorsunuz? Sen önce kendi toprağına, kendi vatanına bak""

Irak ve Suriye tezkeresinde, Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiğinin altı çizildi.

Türkiye'nin, komşusu Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfettiği belirtilen tezkerede, "Diğer taraftan Irak'ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Suriye'de, sınırımıza mücavir alanlarda PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize, ulusal güvenliğimize ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürmektedir." denildi.

İdlib'de, Astana süreci kapsamında istikrar ve güvenliğin tesisine ilişkin faaliyetleri hedef alan risk ve tehditlerin devam ettiği vurgulanan tezkerede, "Bütün bu gelişmeler kapsamında, terörle Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Suriye-Irak tezkeresinin ardından Lübnan'da bulunan Türk askerlerinin görev süresini bir yıl daha uzatan tezkerede TBMM'de kabul edildi.

Kategoriler

Güncel