Cumartesi Anneleri davası: Beraat talepleri reddedildi

700. buluşmayı gerçekleştirdikleri sırada polis şiddetine maruz kalan ve haklarında dava açılan Cumartesi Anneleri hakim karşısına çıktı.

Mahkeme avukatların redd-i hakim taleplerini reddederken, polis saldırısında sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında suç duyurusu yapılması talebini de reddetti.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın resmi sosyal medya hesabından aktardığına göre bugünkü duruşmada ilk sözü alan Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, “Mahkeme tüm sanıkları korumak için derhal beraat kararı vermelidir” dedi.

Avukat Diyar Çetedir de “Annelerin 700 haftadır yaptığı bir eylemle ilgili bildirimde bulunmalarına gerek yok. Burada Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet yoktur, olsa olsa kamu görevlilerinin görevi kötüye kullanması vardır” diye konuştu.

Avukat Cahit Kırkazak, “Kötü muamelede bulunan kamu görevlilerinin tespit edilip haklarında suç duyurusunda bulunulmasını, tüm sanıklar hakkında da derhal beraat kararı verilmesini” talep etti.

Mahkeme, kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talebinin reddine karar verdi.

Avukatların diğer taleplerinin de kısa sür içinde  reddedilmesinin ardından söz alan avukat Efkan Bolaç, “Geldiğimiz noktada biz bu davayı sizle yürütmek istemiyoruz. Bu davadan çekilin ki dava rahat rahat yürüsün. Sizi sanıkların teminatı olarak görmüyoruz” dedi.

Avukat Kırkazak mahkemenin objektif olmadığı değerlendirmesini yaparken diğer avukatlar da reddi hakim taleplerini iletti.

Ancak mahkeme bu talep hakkında karar vermeksizin duruşmaya devam etmek isteyince avukatlar tepki gösterdiler ve redd-i hakim taleplerinin sonuçlanmadığını belirterek duruşmaya devam edilemeyeceğini söylediler. Mahkeme heyeti de talepleri yine reddedince avukatlar salonu terk etti.

Mahkeme heyeti kısa bir aranın ardından salona döndü, avukatlar ise protestolarına devam ettiler.

Kayıp yakını Maside Ocak da mahkemenin tutumuna dair şunları söyledi: “Burada kayıp yakınlarımızın fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı'nda bekleyişimizi yargılıyorsunuz. Tarafsızlığınıza inanmıyorum.”

Mahkeme duruşmayı sonlandırırken 10 kişi hakkında zorla getirme kararı, iki kişi hakkında da yakalama kararı düzenlenmesine hükmetti.

Bir sonraki duruşma 23 Mart 2022, saat 13:30'da yapılacak.

(Hafıza Merkezi, Bianet)

Kategoriler

Güncel