TÜİK'i ziyaret etmek isteyen Kılıçdaroğlu içeri alınmadı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu TÜİK’i (Türkiye İstatistik Kurumu) ziyaret etmek istedi ancak görevliler kapıyı açmadı.

TÜİK her ayın 3'ünde olduğu gibi bu ay da enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 21,31 olarak açıklandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, enflasyonun açıklanmasından kısa süre sonra Twitter’dan yaptığı paylaşımında “TÜİK’ten randevu istedim, vermediler. Saat 11:00’de geliyorum, haberiniz olsun” diye yazdı.

Kılıçdaroğlu ve heyeti, TÜİK’in Ankara’daki merkezine söylediği saatte gitti. Ancak görevliler, randevu verilmediği için kapıyı açmak istemedi. CHP heyeti ısrarcı oldu ancak ikna edemedi.

Kılıçdaroğlu, kapının önünde gazetecilere şunları söyledi:

“TÜİK, cumhuriyetin önemli kurumlarından birisidir. Bu kurumun rakamları 84 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Bu kurumun verdiği rakamlar üzerine siyasi partiler, ekonomik ve sosyal çevreler politika oluştururlar. Dün TÜİK başkanlığından randevu istedik. Gelen milletvekili arkadaşlarımın tamamı geçmişte ekonomide çalışmış arkadaşlarımız. Sağlıklı ve tutarlı bilgiler almaya geldik. Randevu verilmediğini ve kapıyı açamayacaklarını belirttiler."

"Bu tablo Türkiye’nin nereye geldiğini göstermek için çok önemli bir tablodur. Hiçbir gazeteci arkadaşımın, bizi dinleyen hiçbir vatandaşımızın, hiçbir sosyal kuruluşun unutmaması gereken bir gerçekle karşı karşıyayız. Devletin bilgileri, devletin sahip olduğu bilgiler ana muhalefet partisiyle paylaşılmıyor. Kapılar kapanıyor. Böylesine bir tabloyu cumhuriyet tarihinde hiç görmedik."

"Burası, enflasyon oranlarını açıklıyor. Bugün açıklanan rakamlar güven vermiyor. Enflasyon, burası güven vermediği için bir grup akademisyen de rakamlara bakıyorlar, bilgiler topluyor. Burası 3,51 hesaplıyor, onlar 9,51 hesaplıyor. Milyonlarca işçinin hakkını korumak, emeklinin hakkını, memurun hakkını korumak benim temel görevimdir. Eğer TÜİK, rakamları küçültüyorsa, memura daha az vereceğim, işçiye daha az vereceğim anlamına geliyor. Ben sessiz kalırsam, o zaman ben niye siyaset yapıyorum. Burayı gelişimin nedeni, milyonların hakkını savunmak. Bu verileri nereden aldınız diye soracaktık."

"TÜİK bir devlet kurumu olmaktan çıkmıştır, bir saray kurumu haline dönüşmüştür. burası artık bir devletin kurumu değildir. TÜİK’te çalışan arkadaşlar hepinizin tabi olduğu devlet memuru kanunlarıdır. Şu binada oturanlar unutmasın, oturduğunuz binalar vatandaşın parasıyla ödediği vergilerdir. Onlar sizin hakkınızı ve hukukunuzu savunmuyorlar. Bu tablonun, cumhuriyet tarihinde önemli bir nokta olduğunun farkındayım. Devleti oluşturan kurumlar, talimatla görev yapıyorsa kendileri suçludur.”

Kategoriler

Güncel