Rusya'dan Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine destek

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova,Türkiye ve Ermenistan'ın normalleşme sürece çerçevesinde karşılıklı olarak özel temsilci atama kararını değerlendirdi.

Zaharova,  "Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinin bölgedeki genel durumun düzelmesine katkıda bulunacağı ve sağlıklı bir güven, dostça komşuluk ortamının oluşmasına yardımcı olacağı gerçeğinden hareket ediyoruz" dedi.

Zaharova, şöyle devam etti:

“Bu açıdan Rusya, Erivan ve Ankara'nın ilişkilerin normalleşmesi konularını tartışmak için diyalog başlatma eğilimini memnuniyetle karşılıyor. Bu hedeflere ulaşmak için özel elçiler belirlemek mantıklı ve makul bir adımdır. Bizler de bu sürece her şekilde destek vermeye hazırız… '3+3' bölgesel danışma platformunun ilk oturumunun 10 Aralık'ta Moskova'da düzenlenmesi, Erivan ve Ankara'nın yakınlaşmasına da katkı sağladı, bu formattaki diğer katılımcılar gibi. Toplantı sırasında pratik konulara odaklanmak için bir anlaşmaya varıldığını hatırlatmama izin verin… İstanbul ve Erivan'a doğrudan uçuşların yeniden başlaması yönündeki beklenti de bu tür anlaşmaların amaçları ve ruhu ile uyumludur. Bu nedenle Ermenistan ve Türkiye arasında  karşılıklı güveni tesis edecek, ülkeler ve halkların yakınlaşmasına yardımcı olacak tüm adımları memnuniyetle karşılayacağımızı bir kez daha vurguluyorum”

Türkiye ve Ermenistan normalleşme süreci çerçevesinde karşılıklı olarak özel temsilci atayacaklarını açıklamıştı

Zaharova ayrıca Brüksel'deki Paşinyan Aliyev buluşmasını da memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Zaharova şöyle konuştu:

"Toplantıdan sonra aldığımız bilgileri analiz ediyoruz ve Brüksel'de yapılan görüşmelerin sonuçlarının Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya liderlerinin üçlü anlaşmalarının daha fazla uygulanmasına katkıda bulunacağını umuyoruz" 

Türkiye ile Rusya'nın gündeme getirdiği ve bölgedeki altı ülke (Türkiye, Rusya, İran, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan) arasında altılı ya da 3+3 formatında temaslar kurulmasını öngören sürecin ilk oturumu geçtiğimiz 10 Aralık Cuma günü Moskova'da gerçekleşmişti. Görüşmeye Azerbaycan, Ermenistan, Rusya ve İran Dışişleri Bakan Yardımcıları katılmıştı.

(News.am)

Kategoriler

Güncel