Yerevan Belediye Başkanı Marutyan güvensizlik oyu ile görevden alındı

Yerevan Belediye Başkanı Hayk Marutyan belediye meclisi tarafından güvensizlik oyu ile görevden alındı. Bir zamanlar Paşinyan'ın müttefiki olan Hayk Marutyan, 2018'den beri Yerevan'ın belediye başkanlığı görevini yürütüyordu. Marutyan'ın iktidara mesafe koymasının süreçte etkili olduğu görüşü kamuoyunda yaygın olarak kabul ediliyor.

Belediye Meclisi'ndeki oylamada Hayk Marutyan'ın yerine eski Yerevan Belediye Başkan Yardımcısı Hraçya Sarkisyan seçildi.

Hayk Marutyan belediye başkanı olarak yaptığı son konuşmada, Paşinyan'ın iktidara geldiği Kadife Devrim sonrası dönemi eleştirdi. Marutyan "Yetkililer benden facebook'ta 'kötü' yorumlar yapan belediye çalışanlarını işten atmamı istiyor, kendilerine, arkadaşlarına ve akrabalarına ayrıcalıklar talep ediyor" dedi.

Marutyan, 'Şu çiçekliği buraya koyalım, şuraya inşaat ruhsatı verelim, şu binaya daha fazla kat eklemeye izin ver, bu araziyi genişletelim gibi talepler geldi" dedi.

Marutyan, "Her durumda, aynı cevabı aldılar. Ben burada olduğum sürece her şey hukuk ve kanun çerçevesinde yapılacak” diye konuştu.

Marutyan iktidardaki Sivil Sözleşme Partisi'nden de bir süre önce ayrılmıştı.

Yerevan Belediye Meclisi'nde sandalyelerin çoğunluğuna sahip olan iktidardaki Sivil Sözleşme İttifakı ise, resmi facebook sayfasından belediye başkanının görevden alınmasına dair bir açıklama  yaptı. Marutyan'ın partiden ayrılmasını hatırlatan parti, belediye başkanının parti programına uymadığını ve seçim programındaki  'Sistemik yolsuzluğu ortadan kaldırma misyonunu yerine getirmediğini' ifade etti.

Marutyan ise yetkililer arasında tanık olduğu yetki suistimalinin 'devrimci' bir şehir yönetimine yakışmadığı için partiden ayrıldığını söyledi.

Sivil Sözleşme İttifakı üyesi "Benim Adımım"  partisinin üyeleri olan Grigor Yeritsyan ve Gayane Vardanyan, Marutyan'ın görevden alınmasını protesto etmek için belediyedeki görevlerinden istifa etti.

Kimi siyasi gözlemciler, Hayk Marutyan'ın belediye başkanlığından ayrılmasından sonra muhalefet cephesinde önemli bir siyasi oyuncu olarak ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Civilnet haber sitesinden Emilio Cricchio, Twitter'da "Marutyan'ın geniş halk kitlesi onun Paşinyan için gerçek bir tehdit olabileceği yönündeki spekülasyonları daha da artırıyor" diyor.

Marutyan aslında eksi bir oyuncu ve komedyen. 2018'deki Kadife Devrim sonrasında Yerevan Belediye Başkanlığı'na aday olmuş ve % 81 oy oranıyla seçilmişti. 

(Ajanslar, OC Media)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan