İzmir'de yakılarak öldürülen 3 Suriyeli için TBMM'ye soru önergeleri

HDP (Halkların Demokratik Partisi) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Suriyeli 3 gencini İzmir'de kaldıkları barakada yakılarak öldürülmesi hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM'ye soru önergesi iletti. Ayrıca Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Mustafa Yeneroğlu'ndan da İçişleri Bakanlığı'nın yanıtlaması talebiyle TBMM'ye soru önergeleri iletildi.

Kerestecioğlu önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Suriyeli üç mülteci Mamoun al-Nabhan, Ahmed al-Ali ve Muhammed el-Bish 16 Kasım 2021’de İzmir Güzelbahçe’de kaldıkları barakanın yakılması sonucu ağır şekilde yaralanmıştır. Yangını gören işyeri arkadaşları hızla itfaiye ve ambulans çağırsa da yapılan müdahaleler 3 gencin hayatını kurtarmaya yetmemiştir. 

Emniyet ve İtfaiye ekipleri olay yeri incelemesinin ardından yangının elektrik sobasından çıktığını belirtmişlerdir. Ancak yangından bir önceki akşam bir işçinin Urla’daki arkadaşına “orası yanacak, o Suriyeliler bugün ölecek” dediği, iş yeri çalışanlarının da bu duyum sonrasında iş yeri sahibi ve avukatlarına bilgi verdiği öğrenilmiştir. Bu duyumun emniyete bildirilmesiyle teknik takibe alınan saldırgan, 26 Kasım 2021’de bu kez iddia bayii sahibi bir kişiyle eşini bıçaklamış, olay yerinden kaçarken yakalanmıştır. Saldırgan ifadesinde, Suriyeli mültecileri benzin dökerek yaktığını ve bu suçu tasarlayarak işlediğini itiraf etmiş ve tutuklanmıştır. Ayrıca katil zanlısının ifadesinde bir dönem JİTEM’le çalıştığı, “temizlik” notu görünce bundan Suriyelilerin “temizlenmesi” gerektiğini anladığı iddiaları yer almaktadır.

Kundaklamanın hemen ardından hayatını kaybeden gençlerin aileleri karakola çağrıldıklarını ve soruşturmanın gizliliği için susmaları konusunda uyarıldıklarını açıklamışlardır. Mültecilere yönelik bu ırkçı saldırı, olayın gerçekleşmesinden 35 gün sonra, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıklamasıyla basına yansımıştır. Görgü tanıklarının iddialarına rağmen olay yeri inceleme ekibinin, ilk etapta yangının elektrik sobasından kaynaklandığını söylemesi ve olayın basından gizlenmesi bu ırkçı saldırının üstünün örtülmek istendiği izlenimini yaratmaktadır.

Bu bağlamda;

1) Olay yerinde ilk incelemeyi yapan ekip yangının elektrikli sobadan çıktığına nasıl karar vermiştir? Yanlış yönlendirme yapan ekip hakkında soruşturma açılmış mıdır?

2) Saldırgan, yangından 10 gün sonra üstelik başka bir suça karışarak yakalandığı halde olay neden basından gizlenmiştir?

3) Saldırganın JİTEM’le bağlantısı olduğu iddiaları doğru mudur?

4) Teknik takip altında olan saldırgan nasıl başka kişileri bıçaklayabilmiştir?

5 Son dönemde yükselen göçmen ve mültecilere yönelik nefret söylemini ve ırkçı saldırıları önlemek için bir çalışmalarınız nedir?"

Ayrıca HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerllioğlu ve DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da benzer gerekçe ve sorularla, İçişleri Bakanlığı'nın yanıtlaması talebiyle TBMM'ye soru önergesi iletti. 

Yeneroğlu önergesinde "Suriyeli gençlerin ailelerinin karakola çağırılarak, susmaları için uyarıldıkları iddiası doğru mudur?” sorusunu yöneltti. 

Gergerlioğlu da önergesinde "Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın yapmış olduğu açıklamaların bu katliamın failini cesaretlendirdiği  konusunda bir araştırma yapılmış mıdır?" ifadesine yer verdi.

Kategoriler

Güncel