BDDK'dan eski Merkez Bankası başkanı ve 4 kişi hakkında suç duyurusu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz'ın yanısıra ekonomist Güldem Atabay, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, gazeteci Emin Çapa ve ekonomist Selçuk Geçer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz hükümetin ekonomi politikalarını bir süredir eleştiriyordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde “Bu zat da suç işlemiştir. Bunları hesaba çekecekler. Milletvekilliği nedeniyle yırtar ama tazminatla bedelini öder” sözleriyle  Durmuş Yılmaz’ı hedef almıştı.

AA’nın BDDK kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Bankacılık Kanunu’nun “Bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz.” hükmünü içeren 74’üncü maddesine aykırılıktan Yılmaz, Atabay, Bulut, Çapa ve Geçer hakkında 162’nci madde kapsamında suç duyurusunda bulunuldu.

Suç duyurusuyla ilgili BirGün’e açıklama yapan ekonomist Güldem Atabay, “25 yıllık meslek hayatımda ilk kez böyle bir şeyle karşılaştım. Ekonomistlik mesleğimin omurgası gereği alınan kararların işsizliğe, enflasyona ve ülke ekonomisine yansımalarını analiz ettim. Suç duyurusuyla ilgili detay bilmiyorum şu an, ancak şaşkınım. Suçlamaları basına yansıdığı kadarıyla kabul etmiyorum. Hukuki süreçte gerekeni yapacağım” ifadelerini kullandı.

Emin Çapa program yaptığı Halk TV'de konuya ilişkin açıklama yaptı ve şunları söyledi: 

"Bize bir gözdağı verilmek isteniyor. Bizi susturmak istiyorlar. İktidarın olmamış bir ekonomi politikasını varmış gibi davranmasını teşhir etmemizden kaynaklanıyor" Çapa, "Suçlamanın ayrıntısını görmek isterim. Bu benim halka karşı gerçeği anlatma sorumluluğumu hiçbir şekilde etkilemez" ifadesini kullandı.

Çapa, "Beni bir kenara bırakın Durmuş Yılmaz gibi Merkez Bankası'nda yöneticilik yapmış olan bir insana itibarsızlaştırılıyor. Öyle yağma yok. Ben kendi adıma şunu söylemek isterim halkıma karşı vicdanen rahat olmak ve ekonomi habercisi olarak görevimi yapmaya devam ediyorum. İlk başta iktidar şeffaf olmalı. Bankaların arka kapısından milletin parasını satmalarını soracağım. İktidar bize yanıt versin milletin parasını arka kapılardan kimlere kaçtan sattıklarını açıklasın. İktidar önce kendisine baksın arka kapıdan çevirdiği dolapları halkına atlatsın" dedi. 

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da, 20 Aralık'ta kur korumalı TL mevduat desteğinin devreye sokulduğunu, bunun üzerine doların 18 liradan 12'ye gerilediğini hatırlatarak "Büyük bir satış oldu. Bunun hesabını kim soracak Allah aşkına? Bu tür susturma çabalarıyla zannediliyor ki biz susacağız. Doları kime sattılar? Bunun hesabını vermeleri gerekiyor" diye konuştu.

Selçuk Geçer de "Öyle  suç duyurusuyla olmaz. Acilen soruşturma açılmasını heyecanla bekliyorum. Bu ülkede kim manipülasyon  yapmış, kimler bu işlere karışmış ve birilerinin cebi dolarken vatandaş nasıl  çarpılmış ortaya çıksın diye." paylaşımında bulundu. 

(Ajanslar, BirGün)

Kategoriler

Güncel