BDT Hükümet Başkanları Yalta'da toplandı

Bağımsız Devletler Topluluğu hükümet başkanları toplantısı, Ukrayna'nın Yalta şehrinde yapıldı. Hafta sonu gerçekleşen toplantılarda BDT serbest ticaret bölgesi anlaşmasının onay sürecinin hızlandırılması ve işbirliği çalışmalarına destek verilmesi yönünde anlaşmaya varıldı. Ermenistan’ın da onay sürecini tamamladığı BDT serbest ticaret bölgesi Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan antlaşmayla yürürlüğe girdi.

Toplantıya Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Beyaz Rusya Başbakanı Mikhail Myasnikoviç, Moldova Başbakanı Vlad Filat, Ermenistan Başbaknı Tigran Sarkisyan ve diğer ülkelerin temsilcileri katıldı.

Toplantıda, BDT serbest ticaret bölgesi anlaşmasının onay sürecinin hızlandırılması ve işbirliği meselelerinin gündeme geldiği belirtildi.

Rus hükümetinden bir kaynak yaptığı açıklamada, anlaşmanın Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna arasında geçtiğimiz hafta yürürlüğe girdiğini belirterek, Ermenistan'ın da onay prosedürlerini tamamladığı ve gelecek ay anlaşmaya dâhil olacağını ifade etti. Kaynak, 'Kazakistan, Kırgızistan, Moldova ve Tacikistan'ın da yılsonuna kadar anlaşmaya onay vermesi bekleniyor' dedi.

Anlaşma geçtiğimiz yıl 18 Ekim'de St. Petersburg'daki hükümet başkanları zirve toplantısında Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Kazakistan, Ermenistan, Tacikistan, Moldova, Kırgızistan ve Azerbaycan tarafından imzalanmıştı.

Türkmenistan ve Özbekistan anlaşmaya imza koymamalarına ramen, daha sonra anlaşmaya dahil olmak istediklerini belirtmişti.

Bu arada bugünkü toplantıda BDT içinde ortak bir savunma sisteminin geliştirilmesi ve mali konuların da gündeme geleceği ifade edildi.

Kategoriler

Güncel Dünya Ermenistan