Deniz Poyraz Cinayeti Davası: Mağdurlardan ve avukatlardan tepki

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne 17 Haziran'da silahlı saldırı düzenleyen ve Deniz Poyraz’ı öldüren Onur Gencer'in yargılanmasına İzmir Bayraklı Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

Saat 12.00 sıralarında başlayan duruşmada kimlik tespitleri saat 13.30'a kadar uzadı. Bu sırada saldırgan duruşma salonundan çıkarıldı. Gencer, Poyraz ailesinin önünden geçerken aileye dönerek güldü, bunun üzerine salonda gerilim yaşandı.

Müdahil avukatlar, mahkeme başkanına "Bu karar sizin tarafınızdan verilmediyse ve kolluk kendi iradesiyle sanığı götürdüyse, kolluk hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Şayet kararı siz verdiyseniz bu salona beyan edilmeliydi" dedi.

Mahkeme başkanı da "Sanığın tuvalet ihtiyacı gereğiyle izin talep edildi ben de verdim" yanıtını verdi.

Saldırgan Gencer, bir süre sonra yeniden duruşma salona getirildi. Gencer, salona girerken salondakilere dönerek dik bir şekilde yürümesi salonda yeniden salonda tepkilere neden oldu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Dimdik yürüyor, bize meydan okuyor. Vekillerin başı eğilerek gözaltına alınırken bir katil meydan bizlere salona meydan okuyor. Kime meydan okuyor, göğsünü gererek gözümüzün içine bakarak salona giriyor" dedi.

Ardından Avukat Türkan Aslan mahkeme başkanına "Aileye bakarak gülümsüyor, tahrik etmeye çalışıyor. Katil olması sebebiyle aşağı bakacak. Sizin bu uyarıyı yapmanız gerekiyor" diye konuştu.

Mahkeme başkanı da bunun üzerine saldırgan Gencer'e "Tahrik edici hareketler yapma, aileye ve salondaki katılımcılara bakma" uyarısında bulundu.

Daha sonra Gencer'in kimlik tespitine geçildi, mahkeme başkanı "lise eğitimi" aldı dediği sırada HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Eğitimini Minbiç'te aldı, Minbiç'te eğitim alan bir katildir. Bu kadar sakin soru soramazsın, katile katil gibi davranın. Bu adam IŞİD'den eğitim aldı" diyerek tepki gösterdi.

Bu sırada salonda yer alan bir kısım avukat, izleyiciler arasında polis kıyafetli ve silahlı üç kişinin bulunduğunu, bu kişilerin salondan çıkarılmaları ve tutanak tutulmasını talep ettiler.

Polis kıyafetli kişiler salondan çıkarken, salon yeniden karıştı. Avukatlar, kaçan kişilerin geri getirilmesi ve kimliklerine bakılarak tutanağa geçirilmesini istediler. Söz konusu kişiler, haklarında tutanak tutulduktan sonra salondan çıkarıldılar.

Dava Avukatı Türkan Aslan, jandarmanın da uzun namlulu silahlarla salonda bulunduğunu ve bunun tutanağa geçilmesini istedi. Mahkeme heyeti, durumu tutanağa aldı.

İddianamenin özensiz ve tek bir fail üzerine hazırlandığını vurgulayan Aslan, şöyle konuştu:" İrade eksiliği delillerin gereken özen, titizlilik ve hassasiyetle toplanmamasına ve delillerin karartılmasına neden olmuştur. Savcılığın elindeki yasal imkan ve olanaklar saldırının arka planın ortaya çıkarılması için kullanılmamıştır. Aksine, maddi gerçekliğin tüm yönleriyle açığa çıkarılmasını manipüle etmek üzere kullanılmıştır."

"Soruşturma kapsamında fiili olarak savcılık adına delilleri toplayan, muhafaza eden, ifadeleri alan, delil analizleri yapan, delilleri yorumlayan, kendisine göre delilleri ayıklayan birim olan İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nin bu saldırı kapsamında mağdur tarafın HDP olması nedeniyle ne kadar tarafsız ve bağımsız hareket ettiği büyük bir tartışma konusudur."

Aslan'ın ardından konuşan  Avukat  İmdat Ataş  şunları söyledi:

"Karşımızdaki kişi tasarlayarak ve yurtdışında eğitimini alarak bir katliam gerçekleştirdi. Bu saldırgan eylemi tek başına gerçekleştirmedi, kontrgerilla faaliyeti olarak gerçekleştirdi. Savcılık bu kapsamda soruşturma yürütmeliydi. Elimizde yeterli veri var. Örgütlü faaliyeti sadece biz söylemiyoruz."

"Sanık tek başına hareket ettiğini söyleyebilir ama ifade tutanağı incelendiğinde aksi olduğu fark edilecektir. Katilin aslında kim olduğunun savcılık tarafından adeta üstünü örtmüştür. Bu ilişkiler ağı ve çete yapılmasının ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz. Türkiye'de politik olmayan bir cinayet işlense sanık en az 24 saat gözaltında tutulur. Oysa sanık 20 saat tutulmuş, Savcı tek başına bir süreç yürütmüştür. Bu sebeple yürütülen soruşturma eksik bir soruşturmadır"

"Sanığın SADAT ile ilişkilerinin araştırılmadı delil toplama aşaması yüzeysel yürütüldü. Sadece FETÖ/PDY ile sınırlı tutulmuştur. Bu dahi soruşturma makamının, siyasi cinayetin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması konusundaki irade eksiliğini göstermesi açısından oldukça çarpıcıdır. Sanığın, örneğin terörist cihatçı selefi gruplar ile ilişkilenme olasılığı hiç düşünülmemiştir."

Sanıktan küfür

Duruşmaya ara verilirken saldırgan Onur Gencer, Deniz Poyraz'ın kardeşine küfretti ve Jandarmaların arasından sıyrılarak ailenin üstüne yürüdü. Ardından salondakiler Gencer'e saldırdı, mahkeme salonunda kavga çıktı. Avukatlar, "asker katilin başını okşuyor. 20 askerin arasından nasıl kurtulup aileye saldırıyor" diye tepki gösterdi.

Duruşma 20 dakika verilen aranın ardından yeniden başladı. Mahkeme heyeti duruşmayı bitirmek istedi. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, duruşmanın usule aykırı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Savunmadan görüş alınmadan,  davanın ertelenemeyeceğini belirtti.

Mahkeme başkanı savcının ara mütaalasını almadan Gencer'in tutukluğunun devamına karar vererek duruşmayı ertelemek istedi. Avukatların itirazı üzerine "Mahkeme salonda saldırı oluyor" dedi. Dava avukatları "siz kimi koruyorsunuz" diyerek mahkeme başkanına tepki gösterdi.

Mahkeme başkanı duruşmayı ilk önce 4 Ocak'a erteledi, avukatların itirazı üzerine duruşma 24 Ocak'a alındı.

(Ajanslar, Bianet, Twitter: @dpoyrazdavasi )


Kategoriler

Güncel