Homofobik saldırıda öldürülen gazetecinin otopsisi beş aydır yapılamadı

Gürcistanlı yetkililer, Tiflis’teki homofobik ayaklanma sırasında aşırı sağ gruplar tarafından dövüldükten sonra Temmuz ayında vefat eden TV Pirveli kameramanı Aleksandre (Lekso) Lashkarava’nın ölümünün otopsi sonuçlarını açıklayamadı. Lashkarava’nın ailesini temsil eden avukat Beka Takalandze, OC Media’ya sonuçları hâlâ beklediklerini doğruladı.

Lashkarava’nın ölümünün üzerinden beş altı geçti. Gazeteci, homofobik ayaklanma sırasında uğradığı saldırıda birden fazla yüz kırığı ve beyin sarsıntısı geçirdikten sadece altı gün sonra, kaldırıldığı hastaneden taburcu edildi ve 11 Temmuz’da evinde öldü.

Gürcistan’ın ilk Onur Yürüyüşü, 5 Temmuz olarak planlanmıştı, ancak binlerce aşırı sağ karşı protestocunun sokaklara çıkıp gazetecilere ve sivil toplum gruplarına saldırmasıyla Onur Yürüyüşü, yerini kaosa bıraktı. Takip eden şiddet olayları sırasında hedefli saldırılarda en az 53 medya çalışanı yaralandı ve yetkililer eylemsizlikleri nedeniyle eleştirilere maruz kaldı.

Otopsiyi Levan Samkharauli Ulusal Adli Tıp Bürosu yönetiyor, ancak aile, bağımsız bir adli tabip olan Aleksandre Gejadze’nin süreçte yer alması konusunda ısrar etti. Gejadze, OC Media’ya yaptığı açıklamada Samkharauli Adli Tıp Bürosu’ndan hiç kimsenin beş ay boyunca otopsi hakkında kendisiyle temasa geçmediğini söyledi ve “Yeni bir bilgim yok. Samkharauli Bürosu'ndan veri bekliyorum” dedi.

Doğu Avrupa ve Orta Asya Sınır Tanımayan Muhabirler Ofisi Başkanı Jeanne Cavelier ise yaptığı açıklamada, soruşturmada ilerleme olmamasını ‘endişe verici bir durum’ olarak nitelendirerek, şunları söyledi: “Yalnızca Lashkarava’nın otopsisi beş ay sonra hazır değil, aynı zamanda 50'den fazla gazeteciyi hedef alan benzeri görülmemiş organize şiddete ilişkin soruşturmalar da duraklıyor. Soruşturma hizmetlerinin bu etkisizliği, diğer dava türlerinin aksine, siyasi irade eksikliğini açıkça göstermektedir. Gazetecilere karşı işlenen suçların cezasız kalması kabul edilemez: basın özgürlüğü demokrasinin direğidir, diğer tüm özgürlüklerin varlığını doğrular. Sınır Tanımayan Gazeteciler ve AB üye ülkeleri de dahil olmak üzere yerel ve uluslararası STK’lar, Gürcistan'da basın özgürlüğü için büyük bir gerilemeyi temsil eden bu vahşi saldırılara derhal tepki gösterdi. Gürcistan Kamu Savunucusu kanıt sağladı. Ve İçişleri Bakanı bu saldırılar ve Lashkavara’nın ölümüyle ilgili tam soruşturma sözü verdi. Ancak şiddeti taşıdığı için 30’dan az kişi tutuklandı, hiçbiri şiddeti organize ettiği için tutuklandı ve hala otopsiyi bekliyoruz. Gürcistan hükümetinin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirememesi, sonuçsuz kalamaz. Yetkililerin gazetecileri işlerini yaparken koruma görevi vardır. Bir kez daha, onları sorumluluklarıyla yüzleşmeye, Lashkavara’nın ölümü ve saldırılara ilişkin koşullar hakkında derinlemesine, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma yürütmeye ve şiddet eylemlerinden ve örgütlerinden sorumlu olan herkesi kovuşturmaya çağırıyoruz.”

Hükümet ise yöneltilen eleştirilere karşı, Lashkarava’nın ölümünün, aldığı yaralardan ziyade aşırı dozda uyuşturucudan kaynaklandığını öne sürdü.

12 Temmuz’da, İçişleri Bakanlığı Merkez Kriminal Polis Departmanı Müdürü Mamuka Chelidze, gazetecinin ölümüyle ilgili bir ‘geçici rapor’ sundu ve Lashkarava ve bir arkadaşının uyuşturucu satın aldığını ve ormanlık bir alanda ‘uyuşturucu tükettiğine dair tanık ifadesi aldığını’ iddia etti. Chelidze, ayrıca bir toksikoloji raporunun Lashkarava’nın sisteminde ağrı kesiciler morfin, kodein ve gabapentin, ayrıca esrardaki aktif madde olan tetrahidrokanabinol ve eroinin aktif bileşenlerinden biri olan monoasetilmorfin de dahil olmak üzere bir dizi uyuşturucunun izlerini bulduğunu söyledi.

Aile, aldığı yaralar nedeniyle Lashkarava’ya birkaç güçlü ağrı kesici reçete edildiğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Giorgi Gogia, hükümetin Lashkarava’nın aşırı dozdan öldüğünü ve tam bir otopsi yapması çok uzun sürdüğünü öne süren bir ara rapor yayınlamasının nedenlerini sorguladı. Gogia, OC Media’ya verdiği demeçte, “Soru şu ki, kamuoyunu etkilememek için bu kadar aceleyle yayınlanan sözde ‘ara raporun’ amacı neydi?” ifadelerini kullandı.

Samkharauli Ulusal Adli Tıp Bürosu, OC Media’ya muayenenin ‘tamamlanmak üzere’ olduğunu ve sonuçların ‘mümkün olan en kısa sürede’ yetkililere sunulacağını söyledi.