Özel temsilciler Moskova'da buluştu, ilk görüşme olumlu geçti

Türkiye - Ermenistan normalleşme sürecinde iki ülkenin atadığı özel temsilciler Moskova'da ilk görüşmeyi gerçekleştirdi . Her iki ülkenin dışişleri bakanlığından konuya dair açıklama yapıldı. Açıklamalara göre ilk görüşme olumlu geçti.

Türkiye özel temsilci olarak eski Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ı, Ermenistan da Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan'ı atamıştı. 

İki temsilci bugün Moskova'da biraraya geldi. 

Görüşmesinin 1,5 saat sürdüğü belirtildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ,

"Özel Temsilciler, olumlu ve yapıcı bir atmosferde gerçekleşen bu ilk görüşmelerinde, Türkiye ve Ermenistan arasında diyalog yoluyla yürütülecek normalleşme sürecine yönelik olarak ön görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Taraflar, müzakereleri tam normalleşme hedefiyle ön şart olmaksızın sürdürme hususunda mutabık kalmışlardır. Özel Temsilciler arasındaki ikinci görüşmenin yeri ve tarihi diplomatik kanallardan bilahare belirlenecektir." dendi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan da aynı açıklama yapıldı

AB, Ermenistan ve Türkiye temsilcilerinin Moskova'da görüşmesi haberini memnuniyetle karşıladı, AB'nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Toivo Klaar, Twitter'dan

"İlişkilerin normalleşmesi ve iletişimin açılması AB'nin tam olarak desteklediği önemli bir hedeftir." paylaşımında bulundu.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Vahan Hunanyan  ilk görüşme öncesinde açıklamalarda bulundu. Hunanyan'a göre Ermenistan,  diyalog süreci sonucunda iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını ve iki ülke arasındaki sınırın açılmasını bekliyor.

Hunanyan, "Daha önce de belirttiğimiz gibi, uluslararası ortaklarla olan temaslarımızda, "ön koşul yok" ilkesine bağlı kalma gereğini defalarca vurguladık. Kanaatimizce Türk hükümeti de önkoşulsuz diyalog başlatma yaklaşımını paylaşıyor." diye konuştu. 

Hunanyan görüşmeye dair ise "Ermenistan ve Türkiye özel temsilcilerinin Moskova'daki görüşmesine Rus tarafı ev sahipliği yapacak. Aslında, bu ilk buluşma aslında tanışma nitelikte olacaktır. Tek bir görüşme neticesinde somut sonuçlar alınmasını beklemek zor, ancak bu görüşmeyle sürece start verilecek" dedi. 

Kategoriler

Güncel