Gazete İnternete Karşı!

20 gazetenin ortak imzasıyla yayınlanan deklarasyonda, televizyon, internet sitesi veya haber portallarının kaynak gösterseler dahi imzacı gazetelerin içeriklerini bundan sonra paylaşamayacakları belirtildi. Bu deklarasyona tepki gösteren İnternet Federasyonu ise İnternetin yeninden yer altına ineceğini belirtti.

20 gazete bugün yayımladıkları ortak deklarasyon ile hiçbir televizyon kanalı, internet sitesi ve haber portalının kaynak göstererek dahi söz konusu gazetelerin içeriklerini kullanamayacaklarını açıkladı. İnternet Federasyonu yaptığı açıklamada, gazetelerin bu tavrının internetin yeninden yeraltına inmesine neden olacağını belirterek gazeteleri bu kararı tekrar gözden geçirmeye çağırdı.

'Yayınlandıktan sonra haber kamu malıdır'

Federasyon açıklamasında, “Belli bir emek verilmiş haberin, yazının, fotoğrafın kaynak gösterilmeden birebir kopyalanması her şeyden önce meslek etiğine saygısızlık” olarak değerlendirdiklerini ancak söz konusu gazetelerin de diğer yayın organlarının haberlerini kaynak göstererek kendi gazetelerinde ve web sayfalarında kullandıklarına dikkat çekti.

Federasyon, yayınlandıktan sonra artık bir kamu malı haline gelen haberin,yazının,fotoğrafın kaynak gösterilerek özet bir şekilde alıntılanmasının gerekli ve uygun olduğunu düşündüklerini belirtti.

'Kirli yayıncılık yeniden başlayacak'

Açıklamada, uzun zamandır internet mecrasının yeraltına inmeden, görünür, belli normları olan, ulaşılabilen açık bir mecra olması için çalışıldığı hatırlatılarak internet medyasına “pervasız ve hırsız” nitelemeleri gibi çok sert ifadelerle savaş açmanın bir yarar sağlamayacağı belirtildi.

Açıklamada  şu ifadelere yer verildi, “Gazetelerin bu savaş ilanı ancak ve ancak henüz eksik de olsa kendisine çekidüzen vermeye başlayan bu mecranın birçok temsilcisini yeraltına itecektir. Yeraltına inen bir internet medyasının yaptığı hiçbir yayın kontrol edilemeyecek, haberlerle ilgili muhatap bulunamayacak, örneklerini daha yakın geçmişte yaşadığımız ve ancak temizlenebilen 'kirli yayıncılık' tekrar başlayacak. Gazetelerin olayı bu açıdan da düşünmelerini ve pratikte de karşılığı olacak haberin, yazının belli bir bölümünün alıntılanıp devamının kaynağa aktif linkle yönlendirilmesi gibi bir düzenleme yapmalarını tavsiye ederiz. Bu uygulama gazetelerin internet sitelerinin izlenme oranını da yükselterek yayın organlarının daha fazla reklam almasına ciddi bir katkı yapacak.'

'Gazetelerin içeriği sadece gazetelerindir'

'Gazetelerin içeriği sadece gazetelerindir' başlığıyla yayımlanan deklarasyonu Akşam, Bugün, Cumhuriyet, Fanatik, Fotomaç, Güneş, Habertürk, Hürriyet, Hurriyet Daily News, Milliyet, Posta, Radikal, Sabah, Star, Takvim, Today's Zaman, Türkiye, Vatan, Yeni Şafak ve Zaman gazetesi imzaladı.

Deklarasyon şöyle:

'Bazı internet sitelerinin, gazete içeriklerimizi fikir ve emek hırsızlığı yaparak, pervasızca kullanmakta olduğu kamuoyunca da gözlemlenmektedir. Bu durum ciddi emek ve maliyetlerle çıkartılan gazeteler ve gazetelerin internet siteleri aleyhine açık bir haksız rekabet oluşturmaktadır. Bu, aynı zamanda hukuka ve kanunlarımıza aykırı bir durumun ortaya çıkmasına da sebebiyet vermektedir.

 

Gazetelerin içerikleri; yani, haberler, yorumlar, köşe yazıları, yazı dizileri, fotoğraflar, çizgi, grafik, sayfa tasarımı ve benzeri bütün unsurların tek sahibi gazetelerdir.

Bu unsurların şimdiye kadar gazetelerin izni olmaksızın, fikir ve emek hırsızlığı yapılarak bazı internet siteleri tarafından çalınması eylemi 'gazetecilik' olarak nitelendirilemez.

Hem gerçek anlamda emek ve bilgi sonucu ortaya çıkartılan gazetelerin içeriklerini korumak ve hem de sağlıklı bir internet haber medyası düzeni için fikir ve emek hırsızlığına karşıyız.

Bu itibarla, Ürettiğimiz ve bütün hakları bize ait olan; haber, yorum, köşe yazısı, fotoğraf, karikatür, grafik, çizgi ve sayfa dizaynı gibi materyallerin hiçbir şekil ve hacimde kullanılmasına izin vermeyeceğiz. 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren, hiçbir televizyon kanalı, internet sitesi ve haber portalı, aşağıda imzası bulunan gazetelerin içeriklerini kaynak göstererek dahi kullanamayacaklardır.

Elbette, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da okurlarımız, gazetelerimizin içeriklerine internet sitelerimiz aracılığıyla ulaşmaya devam edeceklerdir.

Fikir ve emek hırsızlığına karşı duracağımızı ve bu eylemi gerçekleştiren kişiler ve kurumlar aleyhine her türlü hukukî ve meslekî takipte bulunacağımızı, kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem