Diyarbakır Surp Sarkis Kilisesi restore ediliyor

Diyarbakır Suriçi'nde bulunan, mülkiyeti Surp Giragos Vakfı'na ait olan yıkık durumdaki tarihi kilisenin restorasyonu için harekete geçildi.

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve beraberindeki heyetin geçen yıl ekim ayında Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyarette, Surp Sarkis Kilisesi'nin tamir edilmesi konusu da gündeme gelmişti. 

Kilisenin,  Diyarbakır Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından karşılanacak ödenekle restore edilmesi için Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğüne talimat verildi.

Taşınmaz kültür varlıkları katkı payı Valilikten sağlanan ödenekle Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce 28 Aralık 2021'de ihale yapıldı. 941 bin 640 lira bedelle yapılan ihalenin sözleşmesi imzalandı.

İhale kapsamında kilisenin yüksek hassasiyette ve hatasız şekilde tespiti ve belgelenebilmesi için lazer tarayıcı cihazlar kullanarak elde edilen 3 boyutlu nokta bulutu üzerinden alınan verilerle belgeleme çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç ve Diyarbakır Surp Giragos Kililesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, kilisede incelemelerde bulundu, yürütülen çalışmayla ilgili bilgi aldı.

Koç, tarihi yapının 1950 ve 1985 tarihlerine kadar da çeşitli kamu kurumları tarafından depo olarak kullanıldığını belirtti.

Anıtsal bir yapı olan kilisenin Diyarbakır için önemli bir değer taşıdığını ifade eden Koç, "Rölöve ve projelerin altlığını oluşturacak olan ölçümler yapılıyor. Aynı zamanda kilisenin duvarlarından malzeme örnekleri alındı. Bu malzemeler analiz edilerek yapıldığı döneme ve tekniğine ilişkin bilgiler elde edilecek." diye konuştu.

Ergün Ayık da şunları söyledi:

"Hazırlanacak projeler Rölöve ve Anıtlar Kuruluna gönderilecek. Bu oldukça maliyetli bir iş. Vakıf olarak buna müsait olmadığımız için Valimizin gayretleriyle projelendirme işi ihaleye çıktı. Rölöve ve projelendirme işi yapılıyor. Valimiz Münir Karaloğlu'nun büyük destekleri var. Kendisi bilhassa eserlerin Diyarbakır'a kazandırılması için büyük gayret sarf ediyor." 

Ayık, "Burayı bir anıt olarak yeniden restore etmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.

(AA)

Kategoriler

Güncel