Muhalifler Oskanyan’ın dokunulmazlığını kaldırmak için yapılacak oylamayı boykot etti

Ermenistan Parlamentosu’nda bu sabah Ermenistan eski Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’ın dokunulmazlığını kaldırmak üzere görüşmeler başladı. Civilitas Fonu’nun kurucusu ve Müreffeh Ermenistan Partisi milletvekili Oskanyan hakkında ‘kara para aklama’ suçlamasıyla soruşturma açılmış ve savcı Parlamento’dan dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmişti.

Ermenistan’da yerel saatle 11’de ‘Vartan Oskanyan hakkında başlatılan siyasi soruşturma sona ersin’ sloganıyla toplanan yüzlerce protestocu Parlamento’nun önünde Oskanyan’a destek verdi. Oskanyan'a destek veren sivil girişim, milletvekillerinin geçiş güzergahında toplanırken, bu durumdan haberdar olan vekiller Parlamento’ya erkenden gelerek protestocuların tepkisinden kaçtı. Sivil inisiyatif adına yapılan basın açıklamasında Oskanyan’ın yardımcılarına soruşturmaya ilişkin belgeleri parlamentoya sokmaya izin verilmediği belirtildi.

Kendisi hakkında böylesine anlamsız bir soruşturma açılabileceğini hiç düşünemediğini ifade eden Oskanyan ise, bundan sonra psikolojik olarak tutuklanmaya da hazır olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçiler dışındaki vekiller oturuma katılmadı

Parlamentoda yapılacak gizli oylamayla belirlenecek dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki kararın görüşüleceği oturuma, Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi vekilleri dışındaki vekiller katılmadı.  Parlamentodaki oturumu boykot eden partilerden Miras Partisi’nin Başkanı Raffi Hovhannisyan şunları söyledi; “Oskanyan yaptığı bütün yanlışlar için cevap vermelidir.  Fakat dokunulmazlığı kaldırma girişimi tamamen seçimlere yönelik zeminsiz ve siyasi bir hamledir. Ya herkesin dokunulmazlığı kaldırılır ya kimsenin”.  Hovhannisyan, Cumhurbaşkanı, Parlamento Başkanı ve Başsavcıya hitap ederek, “önce kendi yaptıkları için hesap versinler, sonra Vartan Oskanyan’ı sorguya çeksinler. Oskanyan’ı seçimlerden önce kimse günah keçisi haline getirmesin” şeklinde konuştu.

Kategoriler

Güncel Ermenistan