Kışanak: Güven adımlarına ihtiyaç var

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, “Güven zedelenmiştir. Yeni bir diyalog ve müzakere için acil olarak güven geliştirici adımlara ihtiyaç var” dedi. Kışanak yeni yasama yılının en acil gündeminin Kürt sorunu olduğunu söyledi.

BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak, partisinin grup toplantısında konuştu. Kışanak, “Yeni yasama yılında en acil gündem Kürt sorundur”  dedi. Kışanak akan kanın durması ve Kürt sorununun çözümü için diyalog ve müzakere sürecine zaman kaybetmeksizin başlanmasını istedi.

Kışanak, 'Ülkenin her yerinden cenazeler kalkarken bu Meclis rutin çalışmalarını sürdüremez. Her yerde ana yüreği evlat acısı ile tutuşurken parlamento diyalog ve çözüm talebine kulaklarını tıkayamaz. Sorunu içinden çıkılmaz hale getiren güvenlik politikaları artık terk edilmelidir. Hükümete sonum önerilerimizi sunduk. Dikkate alınsaydı bugün çok farklı bir noktada olabilirdik' diye konuştu.

Hükümetin planı nedir?

Oslo görüşmeleriyle ilgili tartışmalara da değinen Kışanak, görüşmelerin devlet tarafından kesildiğinin ortaya çıktığına dikkat çekerek şunları söyledi

 “Hükümet kendisi görüşmeleri kestiği, savaş politikalarına döndüğü halde buna meşruiyet sağlayabilmek için bir yıl Türkiye kamuoyuna yalan söyledi. Oslo sürecinden çıkarılacak en önemli ders budur; açık ve samimi olacaksınız. Yalan söylemekten vazgeçeceksiniz. Görüşmeler tıkandığı noktada çıkıp açıkça ‘Bu görüşmelerde önümüze gelen protokoller var bunu kabul etmiyoruz savaşa geri dönüyoruz’ diyecektiniz. İşte Oslo sürecinde çıkarılması gereken ikinci derste budur. Tarafların önerileri yakın hale getirilir uzlaşma olur bundan sonra da çözüm gelişir. Bu konuda muğlaklık devam ediyor. Ortaya çıkan mutaabakat metni midir? Protokol müdür? Yoksa Sayın Öcalan’ın sunduğu metin midir? Hükümet sürekli bunlardan birini kullanıyor. Biz bilmek istiyoruz hükümetin planı nedir”

AKP Kongresini değerlendiren Kışanak, “Bir çözüm yaklaşımı yok. Kongrenin kendisi şahşahalar manzumesidir. Kendisini her şeyin karar mercii gören bir yaklaşım var. Işte sorunun asıl kaynağı buradadır” diye konuştu.

Kışanak, “Çözüme götürecek bütün çabalara destek veririz. Yeni bir oyalama, kandırma sürecine hiç kimsenin tahammülü kalmadı. Güven zedelenmiştir. Yeni bir diyalog ve müzakere için acil olarak güven geliştirici adımlara ihtiyaç var. Parlamento bu konuda inisiyatif almalı ve ön açısı adımlar atmalıdır” diye konuştu.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem

Etiketler

Oslo Kışanak