Diyarbakır'da gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki

Diyarbakır'da 16 gazetecinin gözaltına alınması ve 30'a yakın basın çalışanı hakkında gözaltı kararı olmasına dair gazetecilik meslek örgütleri açıklama yaptı. Günün ilerleyen saatlerinde gözaltına alınan gazetecilerin sayısı 20'ye yükseldi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Gazetecilerin gözaltına alınması hakikati karartma çabasıdır," dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) yaptığı paylaşımda, "İktidarın basına yönelik yeni sansür kanunu TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeden gazetecilere yönelik baskılar arttı. Diyarbakır'da 16 meslektaşımızın gözaltına alınması ve avukatları ile görüştürülmemesine varan süreç hukuksuzdur," dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) "Diyarbakır'da sabah saatlerinde ev baskınlarıyla çok sayıda gazeteci gözaltına alındı. Baskılar gazetecileri yıldıramayacak! #GazetecilikSuçDeğildir." paylaşımında bulundu.

DİSK'e bağlı Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (BASIN-İŞ) gözaltına alınan gazetecilerin isimlerini yazarak "Yeter artık, elinizi Kürt gazetecilerin üzerinden çekin! Bu operasyon ve soruşturma furyasına derhal son verin. Biz arkadaşlarımızın, gazeteciliğin yanındayız ve #GazetecilikSuçDeğildir diyoruz. Herkesi de arkadaşlarımızla dayanışmaya ve bu çağrıyı büyütmeye davet ediyoruz," dedi.

Haberin Var Mı İnisiyatifi (HVM), " Diyarbakır'da sabah baskınıyla 16 gazeteci gözaltına alındı. Aralarında DFG Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan'da var. Gerekçe belli değil. Meslek örgütleri ve basın özgürlüğü savunucularını dayanışmaya çağırıyoruz," dedi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) ise "Altısı kadın toplamda gözaltına alınan gazetecilerin sayısının 16'ya yükseldiği öğrenildi. Gazeteci #ElifÜngür de gözaltına alınanlar arasında yer alıyor. Söz konusu gözaltı sayısının ise artabileceği konuşuluyor. #CFWIJ yineliyor: Gazeteciler derhal serbest bırakılsın!" paylaşımında bulundu.

Öte yandan gözaltına alınan gazetecilerin sayısı 20'ye yükseldi.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Feynaz Koçuk, Mehmet Ali Ertaş, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram.

(Ajanslar)

Kategoriler

Güncel