Diyarbakır'da tutuklanan 16 gazeteci ile dayanışma

Diyarbakır'da 8 Haziran'da gözaltına alınan 21'i gazeteci 22 kişiden 16'sı geçen hafta tutuklanmıştı. Gazetecilere destek için meslek örgütleri ve diğer gazeteciler açıklamalar yapıyor. İstanbul ve Ankara'dan bir grup gazeteci Diyarbakır'a gitti. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) da, tutuklanan 16 gazeteci için açıklama yaptı.

Açıklamaya İstanbul ve Ankara’dan Diyarbakır’a dayanışma için giden Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın İş üyesi gazeteciler, kentteki sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. 

Dayanışma için Diyarbakır’a giden gazetecilerden Tolga Balcı, "Kürt meslektaşlarının zor koşullarda gazetecilik yaptığını" belirtti.

Tutuklanan gazeteci Ömer Çelik’in “Yük sizin omuzunuzda” sözlerini hatırlatan Balcı, “Ömer Çelik tutuklanırken 'Yük sizin omuzunuzda' dedi, bu yük sadece Kürt meslektaşlarımızın omuzunda değildir. Kürt gazeteciler yalnız değildir demek için buradayız. 16 arkadaşımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Gazetecilik suç değildir” dedi.

Gazeteci Sibel Yükler ise, "tutuklanan gazeteciler ile gazeteciliği savunmak için Diyarbakır’a geldiklerini" söyledi.

Yükler şöyle konuştu:  “Tutuklanan arkadaşlarımız, Kürt basınında tutuklanan ilk arkadaşlarımız değil. 2016 yılında tutuklanan ve hala cezaevinde olan Nedim Türfent gibi arkadaşlarımız var. Bu ilk değil, son da değil. 20 Aralık 2011'de gazeteciler gözaltına alındığında; büyük olaylar oldu. Ne zaman ki gazeteciler bu ülkede tutuklandıysa, ülkede büyük felaketler meydana geldi. Herhangi bir program ya da attığımız tweet nedeniyle bu dezenformasyon yasası sonrası her an tutuklanabiliriz.” 

Dayanışma için Diyarbakır’a giden Gazetecilikte Kadın Koalisyonu'ndan Ceren İskit ise şöyle konuştu: "Burada 16 tutuklu gazetecinin yanında olmak, dayanışmayı büyütmek için buradayız. 4 tutuklu kadın arkadaşımız için buradayız. Kadın gazeteciler ya yargılanıyor ya tutuklanıyorlar. Kadın gazeteciler sadece gazetecilik faaliyeti yürütüp, hakikatin peşinden koşuyorlar. Gazetecilik suç değildir, özgür basın susturulamaz" 

Konuşmaların ardından 16 gazetecinin ismi okunarak yoklama alındı. Açıklama, "Özgür basın susturulamaz" sloganlarıyla son buldu. 

Öte yandan İstanbul ve Ankara'dan dayanışma için Diyarbakır'a giden gazetecilerin temasları polisin yakın takibi altında gerçekleşti.

(Mezopotamya Ajansı, Bianet)

Kategoriler

Güncel