Erdoğan:Seçilme yaşı 18’e inmeli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de 25 olan seçilme yaşının 18’e indirilmesi gerektiğin söyledi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 2012-2013 Akademik Yılı açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de seçilme yaşının 30’dan 25’e çekilmesi sürecinde büyük zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Erdoğan, “Bu ne demektir biliyor musunuz? ‘Biz size güvenmiyoruz’ demektir. Biz şu anda ilk defa burada seslendiriyorum. 18 yaşına seçme yaşını veren, bu yetkiyi veren anlayışa diyorum ki; Madem ki sen 18’e bu yetkiyi verdin. Gelin 18’e seçilme imkanını da verelim” ifadesini kullandı.

Hayatta zor olanın seçilmenin değil, seçmenin olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “İyiyle kötüyü ayırma kabiliyeti. Bu belirlediğin yaşla değil. Bizde biliyorsunuz bir kaide var. Akıl bali olma meselesi. İşin aslı budur. Buradan başlıyor ve bu gün batı ülkelerinin içinde 18 seçilme yaşı var. Bizde niye olmasın. 18’i verdiğiniz zaman herkes seçilecek diye bir şey yok. Ama oradan yetişerek gelecek. Şimdi 25 olduğu zaman bizim bakıyorsunuz belli bir dinamik sürecimizde geride kalıyor” şeklinde konuştu.

Erlerde oy kullansın

TSK’da görevli personelin seçme hakkını kullanabildiğini ancak, askerliğini yapan vatandaşların seçimlerde oy kullanamadığını hatırlatan Erdoğan, vatani görevlerini yapanların oy kullanabilmesini sağlamak için yeni bir çalışma içinde olduklarını ifade etti. Erdoğan, “Türk Silahlı Kuvvetleri içinde tabi muvazzaf kadro, subay, astsubay vs.. onlar oy kullanma hakkına sahip, er, erbaş değil. Bizim onun önünü de açmamız lazım. Asker er, erbaş niye oy kullanmasın onlar da oyunu kullanabilmeli. Onlara haksızlık oluyor. 18 yaşa veriyorsun. Eğer askerde olduğu döneme rastlıyorsa oy kullanamıyor. Bunun da önünü açmamız lazım. Niye açmamız lazım? Demokratik haklarını kullanma noktasında bu hakkın asla kesilmemesi lazım” ifadesini kullandı.

En büyük tehlike tek tipleşmedir

Erdoğan, “Üniversite için en büyük tehlike, dogmatizmdir, tek tipleşmedir, değişime ve gelişime kapalı olmaktır. Nitekim Türkiye'de bazı dönemlerde üniversiteler, tasfiye ile tek tipleştirmeyle anılmıştır. Üniversiteyi bir ideolojik aygıt olarak gören ve kullanan anlayış, uzun süre, farklılıkları zenginlik olarak kabul eden, hür düşünceyi esas alan gerçek üniversite ortamının oluşmasına mani olmuştur. Oysa üniversite, fikirlerin etiketlendiği, zararlı-yararlı diye ayrıma tabi tutulduğu bir yer olmamalıdır” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan konuşmasına başlamadan önce Davutpaşa kampüsü önünde sloganlar atan iki öğrenciye hızla müdahale edildi. Sivil güvenlik görevlileri tarafından yaka paça gözaltına alınan öğrenciler, sivil polis aracına bindirilerek gözaltına alındı.

   

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem