Medya patronları darbe komisyonunda

Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu, 28 Şubat-27 Nisan Alt Komsiyonu medyanın patronlarını dinledi.

Meclis komisyonu gün boyu medya patronlarından 28 Şubat ve 27 Nisan sürecini sordu. Doğan, Bilgin ve Ciner komisyona bilgi verdi.

Komisyona bilgi veren Doğan Grubu Patronu AydınDoğan, 'Gazeteler başka bir iş yapmasın; neden yapmasın, eğer ahlaklıysa. Başka işleri var diye de gazeteler para kaybetmesin' dedi.

'28 Şubat bir post-modern darbe dönemi miydi' şeklindeki bir soruya Doğan, 'Olağanüstü bir dönemdi. Halen söylüyorum sivil yönetenler zaafa düşünce, siyasiler yönetemeyince askerler öne çıktı' karşılığını verdi.

Doğan, 'Eğer siyasiler muktedir olurlarsa, demokrasi dışı güçlere dik dururlarsa bunlar olmazdı. 27 Nisan'da hükümet dik durdu, eğer durmasaydı olurdu' dedi. Doğan, '411 el kaosa kalktı' manşetinin ise yanlış ve hata olduğunu vurguladı.

28 Şubat döneminde Anadolu sermayesi üzerinde medya ve silahlı kuvvetler kullanılarak baskı oluşturulduğuna ilişkin bir soruya ise Doğan, 'Ben köküme kadar Anadoluyum. Anadolu sermayesine karşı olamam, olmam mümkün değil. Ülker grubu en büyük yeşil sermayeydi. Biz bunu söylemiyorduk. Bunlar bizim reklam verenlerimiz, bunlar batarsa biz de batarız. O gün de bunların yapılmasını doğru bulmuyordum. Manşetin kaynağı doğruysa bugünde yaparım. Tetkik edilmiş bir kaynaktan gelmişse bugünde yaparım' karşılığını verdi.

Ahmet Kaya için atılan 'Vay şerefsiz vay' manşeti için Doğan, 'Keşke bu kadar keskin ve sert başlık atılmasaydı' diye konuştu.

Dinç Bilgin: Cesur Basın Çıkmadı

Sabah Gazetesinin eski patronu Dinç Bilgin’de bugün komisyona ifade verenler arasındaydı.

Bilgin, 28 Şubat sürecine yönelik bir soruyu yanıtlarken, o dönem Türkiye'nin farklı olduğunu belirterek, şunları söyledi: ''Türkiye koptu, gazeteciler olarak biz de koptuk. O zamanki Türkiye başka Türkiye'ydi. O zaman başbakanlar faklıydı. Şimdiki gibi Başbakan olsaydı, şimdiki gibi Meclis olsaydı, böyle komisyon kurup darbeleri araştıracak Meclis olsaydı, Türkiye'nin başına bunlar gelmezdi. Yeter derecede demokrat, cesur olmadığımız doğru, buna sağduyu demek çok ayıp olur. O zamanı bir hatırlayın. O zamanki Türkiye'yi hatırlayın. Bırakın Genelkurmay başkanlarınınkini, üst düzeylerin beyanatı ortalığı inletirdi. O tarihte demokrat, cesur, askeri darbelerle kavga eden basın çıkmadı. Uzlaşmak basının işine geldi. O tarihte bütün müesseseleriyle iş sakata varmıştı. Basın da kendini soyutlayamadı”

Bilgin o dönem Mehmet Barlas’ın 25 bin dolar aldığını da sözlerine ekledi.

Ciner’de komisyonda

Haber Türk’ün patronu Turgay Ciner’de komisyona bugün ifade verenler arasındaydı. Ciner, 28 Şubat sürecinde ve 27 Nisan muhtırasında da medyanın içinde olmadığını ve teferruatlardan uzak olduğunu söyledi. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem