Gürcistan’da yeni dönem

Gürcistan genel seçimlerinde ülkenin en zengin iş adamı Bidzina İvanişvili’nin liderliğini yaptığı ‘Gürcü Rüyası Koalisyonu’ oyların yüzde 55’ini alarak seçimlerden birinci parti olarak çıktı.

2004 yılından beri devlet başkanlığı görevini yürüten Saakaşvili yönetimindeki Birleşik Milli Hareket ise oyların yüzde 40’ını aldı. Böylece Gürcü Rüyası Koalisyonu parlamentodaki 150 sandalyenin yarısından fazlasına sahip olacak. İvanişvili Rusya’ya fazla yakın olmakla eleştiriliyordu.

‘Kremlin’in ajanı’

Saakaşvili tarafından ‘Kremlin’in ajanı’ olmakla eleştirilen İvanişvili seçim kampanyası boyunca da ‘Rusya’nın kuklası’ olmakla suçlanmıştı.  İvanişvili’nin mal varlığının büyük bir bölümünü Rusya’da elde ettiği biliniyor. Ancak oyların büyük bir bölümünün sayılmasından sonra Salı günü yaptığı açıklamalarda Gürcistan’ı Batı rotasından çıkarmayacağını belirten İvanişvili, NATO ve AB ile entegrasyona da daha büyük önem vereceğini söyledi. Bu konuda eski Sovyetler Birliği üyesi olan üç Baltık ülkesi Estonya, Letonya ve Litvanya’yı örnek aldığını ifade etti. Bu üç ülke şu anda NATO ve AB üyesi…

Gürcü Rüyası koalisyonu lideri İvanişvili düzenlediği basın toplantısında Saakaşvili’ye istifa etme çağrısında bulundu ve devlet başkanlığı için erken seçim düzenlenmesi talebini iletti. 2003’teki “Gül Devrimi” sonrasında iktidara gelen Mihail Saakaşvili, 2004’ten beri cumhurbaşkanlığı görevini sürdürüyor. Görev süresi 2013’te son bulacak olan Saakaşvili’nin Gürcistan anayasasına göre bir daha aday olma şansı bulunmuyor. Ülkede cumhurbaşkanı başbakandan daha yetkili konumda…

İvanişvili’nin zaferini olumlu karşıladığını belirten Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Gürcistan halkının değişim arzuladığını belirterek “Bunu artık parlamentoda daha yapıcı ve sorumlu güçlerin yer alacağı şeklinde değerlendirebiliriz” dedi.

Beyaz Saray ise seçimleri Gürcistan’da demokrasinin sağlamlaşması yönünde önemli bir adım olarak değerlendirirken, Cumhurbaşkanı Saakaşvili ve yeni Başbakan İvanişvili’ye işbirliği yapma çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Maja Kocijancic ise Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada “Yakın işbirliğimizin sürmesini bekliyoruz. Hem siyasi birlik, hem de ekonomide işbirliğine bağlılığımız devam ediyor” dedi.

Seçim boyunca ülkede 1600 uluslararası gözlemci görev aldı. Gözlemci raporlarına göre bazı istenmeyen düzensizlikler yaşansa da seçimler büyük oranda adil ve özgür bir biçimde gerçekleşti.

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Kremlin