Paşinyan'dan Pelosi'ye sıcak karşılama

Başbakan Nikol Paşinyan,Ermenistan'a iki günlük bir ziyaret gerçekleştiren ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Pelosi ziyareti çerçevesinde Soykırım Müzesi'ni ziyaret etti ve Ermenistan Meclis Başkanı Simonyan ile görüştü. Daha sonra iki parlamento başkanı ortak bir basın toplantısı düzenledi. Pelosi burada özellikle Azerbaycan ile yaşanan son çatışmalar konusunda değerlendirmelerde bulundu ve Azerbaycan'ın saldırganlığını kınadıklarını söyledi

Başbakan Paşinyan, karşılama konuşmasında şunları kaydetti:

"Sayın Meclis Başkanı, sevgili meslektaşlarım, sizleri ülkemize, sıcak bir şekilde karşılamama izin verin. Bu gerçekten ABD'den Ermenistan'a eşi görülmemiş bir ziyaret ve bunu takdir ediyoruz. Sayın Başkan, kişisel çabalarınız ve Ermeni Soykırımı'nın Amerika Birleşik Devletleri tarafından tanınmasına katkılarınız ve heyetinizin çabaları için şahsen size minnettarlığımızı ifade etmek isterim. Tüm Ermeniler sizi Ermenilerin ve Ermenistan'ın güvenilir bir dostu olarak görüyorlar."

"ABD hükümetinin ülkemizdeki demokratik reform gündemini destekleme konusundaki istekliliğini görüyoruz. Görüldüğü gibi kolay bir yol olmamasına rağmen demokratik reformlar gündemine olan bağlılığımızı ifade etmek isterim."

"Değinmek istediğim bir gerçek de şu: Azerbaycan'ın Ermenistan'a yönelik saldırganlığı konusunda ABD'nin net tutumunu takdir ediyoruz. Elbette ABD Hükümeti'nin net formülasyonları takdire şayan, çünkü bu bizim için çok önemli."

"BM Güvenlik Konseyi'nin mevcut durumu tartıştığının farkındasınız. Bu durumun BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde kalması gerektiğini umuyoruz ve bunun için ABD desteğine güveniyoruz"

"Ermenistan'ın dostuyuz"

Nancy Pelosi ise şunları söyledi:

“Sıcak karşılama sözleriniz için çok teşekkür ederim, Sayın Başbakan. Ermenistan'da demokrasiye destek, Ermeni Soykırımını tanıma kararı, Dağlık Karabağ sorununda Türkiye'ye  mukabele etme ve diğer tüm konularda Ermenistan'ın dostuyuz."

"Geçen yıl, özgür ve adil olarak kabul edilen seçimleriniz vardı, savaşın ve diğer koşulların ışığında harika zaferiniz oldu.  Amerika'dan Ermenistan'a gelen bu heyet Amerikan halkının sevgisini de beraberinde getirdi. Misafirperverliğiniz için teşekkür ederim"

Paşinyan ve Pelosi daha sonra, Ermenistan-ABD ortaklığı, işbirliğinin farklı yönlerde daha da geliştirilmesi ile ilgili çeşitli konuları ele aldılar..

Başbakan Paşinyan, Ermenistan Hükümeti'nin demokrasiyi güçlendirme ve demokratik kurumları geliştirme yönünde istikrarlı adımlar atmaya devam edeceğini vurguladı. 

Paşinyan ve Pelosi, Azerbaycan'ın Ermenistan'ın egemen topraklarına yönelik saldırılarına ve Azerbaycan birliklerinin Ermenistan topraklarından çekilmesi gereğine değindiler. Bölgedeki ulaşım engellerini açılmasıyla oluşacak fırsatlar, Dağlık Karabağ sorununun çözümü ile ilgili konular ele alındı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, Amerikan tarafının birçok sektördeki işbirliğinin daha da genişletilmesine ve Ermenistan'da demokrasinin geliştirilmesine yönelik programlara aktif olarak katkıda bulunmaya devam edeceğine dair güvence verdi.

(Ermenistan Kamu Radyosu)