Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği'ndeki değişikliğe dair soru önergesi

HDP milletvekili Garo Paylan Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebiyle TBMM'ye sonu önergesi verdi. Paylan "Azınlık toplumlarının demokratik seçim taleplerini neden karşılamıyorsunuz?" dedi.

Resmi Gazete'nin  17 Eylül'de yayınlanan sayısıyla Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği'nde 5 maddelik bir değişiklik yapıldı. İl genelinde seçim yapma hakkı sadece 15'ten az vakfı olan toplumlara tanındı. Rum toplumunun yanısıra  Ermeni toplumundan dört ulusal vakıf, Tıbrevank, Karagözyan, Getronagan ve Kalfayan da, il genelinde seçim yapmak istiyordu. Bu dört vakfın bu konudaki çalışmaları sürüyor.

HDP milletvekili Garo Paylanı'ın konuyla lgili soru önergesi şöyle:

"2013 tarihinde iptal edilen Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği, dokuz yıl sonra 18 Haziran 2022 günü yayınlandı. Azınlık toplumlarının taleplerini yok sayan bu yönetmelik azınlık toplumlarında bir dayatma olarak algılandı.

10 Eylül 2022 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile azınlık toplumları temsilcilerinin bir araya geldiği toplantının ardından, yoğun itirazlar neticesinde 17 Eylül 2022 tarihinde seçim yönetmeliğinde yapılan düzenlemenin de azınlık toplumlarının; hastane vakıfları seçimlerinin yapılması, seçim çevresi, adaylık şartları, seçim tertip heyeti gibi taleplerini içermediği görüldü.

Azınlık toplumlarında yönetmeliğin; Rum, Ermeni, Musevi, Süryani, Keldani toplumlarının farklı gerçeklikleri olduğunu yok saydığı ve karanlık danışıklı hesaplarla düzenlendiği düşünülmektedir.

Azınlık Vakıflarından sorumlu bakanlık Kültür ve Turizm Bakanlığı olmasına rağmen, yönetmeliğin tüm aşamalarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yürütmesi azınlık toplumlarında manidar olarak karşılandı.

Bu bağlamda,
1. Sorumlu olmadığı halde Süleyman Soylu neden azınlık vakıfları ile bu kadar ilgilenmektedir?
2. Azınlık Vakıflarından sorumlu Kültür ve Turizm Bakanı görevini bilginiz dahilinde mi Süleyman Soylu’ya devretmiştir?
3. Azınlık toplumlarının demokratik seçim taleplerini neden karşılamıyorsunuz?
4. Memlekette 2 bin Rum kalmışken, yaptığınız düzenlemenin Rum toplumuna uymadığının farkında değil misiniz?
5. Farklı azınlık toplumlarının farklı gerçekliklerini neden dikkate almıyorsunuz?
6. Süleyman Soylu’nun yönetmeliği bazı azınlık yöneticilerini görevde tutmak amacıyla düzenlediğinin farkında mısınız?"

Kategoriler

Güncel