Katolikos II. Karekin, Ermenistan ve Karabağ'ın eski liderleriyle buluştu

Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu II. Karekin, 22 Eylül'de Eçmiadzin'de Ermenistan ve Karabağ'ın eski liderleriyle bir buluşma gerçekleştirdi.

Katolikos II. Karekin, Ermenistan Cumhuriyeti Birinci Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan, İkinci Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ve Üçüncü Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın yanısıra,  Dağlık Karabağ'ın (Artsakh)  eski cumhurbaşkanları Arkady Ghukasyan ve Bako Sahakyan’ın da katılımıyla Kutsal Eçmiadzin Ana Makamında bir görüşme gerçekleştirdi.

Ana Taht Kutsal Eçmiadzin'den Ermenistan medyasına yansıyan bilgilere göre görüşmede Ermenistan'daki son gelişmeler ele alındı. Bu formatta görüşmelerin devam etmesine karar verildi.

İkinci Karabağ Savaşı'ndaki mağlubiyetten bu yana Koçaryan Başbakan Paşinyan'a yönelik muhalefetin öncülüğünü yürütüyor. Sarkisyan ise 2018'deki Kadife Devrim sonucunda koltuğu Paşinyan'a bırakmak zorunda kalmıştı. Katolikos II. Karekin de, İkinci Karabağ Savaşı sonrası yoğunlaşan  protesto gösterileri sırasında Başbakan Paşinyan'ı istifaya çağırmıştı. 

2008'de yapılan ve Serj Sarkisyan'ın kazandığı seçimlerden sonra protestocular seçimde usulsüzlükler yapıldığı gerekçesiyle gösteriler düzenlemiş güvenlik güçlerinin müdahalesiyle 10 kişi hayatını kaybetmişti. Söz konusu seçimde Koçaryan görevi Sarkisyan'a devretmişti. Kadife Devrim sonrasında, 2018'de, bu olaylarla ilgili olarak Koçaryan yargılanmış ve bir süre tutuklu kalmıştı. 

(Armenpress, Agos)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan