ABD Senatosu'na Azerbaycan'a yaptırım tasarısı

Azerbaycan’ı ABD askeri yardımından yoksun bırakmayı ve yaptırımlar uygulamayı amaçlayan bir yasa tasarısı ABD Senatosu’na sunuldu.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi başkanı Robert Menendez ve aynı komitenin bir üyesi olan Marco Rubio, Azerbaycan’ın Ermenistan’a yönelik son saldırısını kınayan iki partili bir yasama girişimini sundu ve  ABD’nin Azerbaycan’a yaptığı güvenlik yardımının derhal feshedilmesi, Ermeni savaş esirlerinin serbest bırakılması ve savaş suçları nedeniyle yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.

Tasarı, Ermenistan Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğü ile dayanışmayı ifade ediyor ve aynı zamanda Ermenistan ve  Karabağ’a  ABD yardımının artırılması çağrısında bulunuyor.

Sunulan taslak vesilesiyle Robert Menendez şunları kaydetti, “Azerbaycan’ın Ermeni topraklarına yönelik yenilenen saldırısı ve sivil altyapıları büyük ölçüde hedef alması, insan yaşamını küçümsemenin korkunç bir göstergesidir. Bölgedeki Kapan, Goris, Jermuk, Vardenis ve Çakaten gibi yerleşim yerleri, Aliyev rejimi altında acı çekerken, ABD’nin destek sözlerini, Ermenistan halkı için eylemle eşleştirmesi gerekiyor. Bu kararla, ABD hükümetinin doğru olanı yapmasının ve Azerbaycan’a yapılan güvenlik yardımını kesin olarak sonlandırmasının ulusal güvenlik için bir zorunluluk olduğunu açıkça ortaya koyuyoruz.”

Ermeni Amerikan Komitesi’nin Washington bürosunun yönetici direktörü Aram Hamparyan “ABD’nin Azerbaycan’a askeri yardımını durduran 907 sayılı Kararı uygulamaya yönelik kararlı çabalarını alkışlıyoruz. Amerikan yapay eşitlik politikası, Cumhurbaşkanı Aliyev’i Ermenistan ve Karabağ’a yönelik saldırılarını genişletmeye teşvik etti. Azerbaycan’a güvenlik yardımını durdurmanın ve Aliyev’i ve onun yozlaşmış hükümetini cezalandırmanın tam zamanıdır” dedi.

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan