Rusya 4 bölgeyi ilhak etti

Moskova, Ukrayna'nın Rus işgali altındaki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde yapılan referandum sonucunu gerekçe göstererek bu 4 bölgeyi Rusya'ya bağladı. ABD ve AB'den tepki var.

İşgal altındaki bölgeleri ilhak eden anlaşmaları imzalayan Putin, 30 Eylül Cuma günü düzenlenen törende "Rusya'nın yeni 4 bölgesi daha oldu" dedi.

Konuşmanın ardından Moskova tarafından dört bölgeye atanan liderler törende Rusya'ya bağlanmayı öngören kararnameye imza attı.

Törenden önce konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin bu dört bölgeyi savunmak için tüm gücünü kullanacağını söyledi.

Putin, Ukrayna'yı yedi ay devam eden çatışmaları sona erdirmek için müzakere masasına çağırdı. 

Ukrayna'nın referandum sonuçlarına saygılı davranmaları gerektiğini belirten Putin Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin kontrolünü asla geri vermeyeceklerini söyledi.

Ukrayna ve Batılı müttefikleri, bu referandumları "düzmece" olarak nitelemiş ve Rusya'nın ilhak kararını tanımayacaklarını açıklamıştı.

Rus parlamentosunun her iki kanadı da önümüzdeki hafta toplanarak bu bölgelerin Rusya'ya katılmasını öngören anlaşmaları onaylayarak, imzalanması için Putin'e gönderecek.

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgeleri, Kırım Yarımadası'nın ilhakından sonra 2014 yılında bağımsızlıklarını ilan etmiş ve o zamandan beri Moskova tarafından destekleniyordu.

Putin, Ukrayna'yı bu bölgeleri geri almak için herhangi bir saldırıya geçmemesi konusunda açıkça uyararak, Rusya'nın bunu egemen topraklarına karşı bir saldırı eylemi olarak göreceğini ve misilleme olarak nükleer cephaneliğine atıfta bulunarak "mevcut tüm araçları" kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi.

Tepkiler

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın dört bölgesini Rusya'nın ilhakını "düzmece" girişim olarak kınadı ve bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Biden, "Rusya uluslararası hukuku ihlal ediyor, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ni ayaklar altına alıyor ve diğer barışçıl uluslara saygısızlık yapıyor" dedi.

Biden, ABD'nin daima Ukrayna'nın "uluslararası tanınmış sınırlarını" esas alacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken,  Rusya’da birçok alanda kullanılan kritik malzemelerin ihracatının yaptırımlar kapsamına alındığı açıklandı. 

Avrupa Birliği liderlerinden oluşan Avrupa Konseyi, ilhakı "kesin surette kınadığını ve reddettiğini" belirtti ve yasal bakımdan hiçbir etkisi olmayacağını söyledi.

İngiltere de Moskova’nın son ilhak kararının ardından hem ABD’nin ihraç kısıtlama kararına katıldı; hem de Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullin’e varlıkları dondurma ve seyahat yasağı getirdiğini açıkladı. 

Ukrayna'dan NATO hamlesi

Rusya'nın Ukrayna'nın dört bölgesini ilhakının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın hızlandırılmış prosedür kapsamında NATO üyeliğine başvuracağını söyledi. 

Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanmasının ardından konuşan Ukrayna Devlet Başkanı, "Putin görevde olduğu sürece Rusya ile müzakere masasına asla oturmayacağım" dedi. Müzakerelerin yeni bir Rus devlet başkanı ile yapılacağını da sözlerine ekledi. 

(Euronews, BBC)

Kategoriler

Dünya