Ermenistanlı esir askerlerin öldürülmesine dair görüntülere tepki

Telegram kanalında 4 Ermenistanlı esir askerin öldürümesine dair bir görüntü yayıldı. Askerlerin Azerbaycanlı bir grup asker tarafından öldürüldüğü görülüyor. Ermenistan uluslararası insan hakları kurumlarına başvurma kararı aldı. Azerbaycan görüntülerin soruşturulduğunu açıkladı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Aram Torosyan, NEWS.am'e verdiği demeçte, görüntülerdeki  yazının, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'ne özgü bir yazı olduğunu söyledi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, görüntülerin gerçekliği konusunda hiçbir şüphe olmadığını açıkladı.

Ermenistan'ın uluslararası hukuktan sorumlu temsilcisinin sözcüsü Hasmik Samvelyan,  Uluslararası Hukuk İşleri Temsilciliği Bürosu'nun Ermeni savaş esirlerinin öldürülmesini gösteren video için harekete geçtiğini söyledi.

"Bu fiili bir savaş suçudur" diyen Samvelyan Azerbaycan aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve BM Uluslararası Adalet Divanlarına yeni başvuruların Pazartesi günü yapılacağını söyledi. 

Ermenistan İnsan Hakları Savunucusu Kristinne Grigoryan Ermeni savaş esirlerinin öldürülmesini gösteren videonun gerçekliğinin doğrulandığını söyledi.

Grigoryan'a göre, video yeni ve 13 Eylül'de Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin Ermenistan yönelik geniş çaplı bir saldırısı sırasında çekildi.

Grigoryan, "Bu görüntüler, arazinin incelenmesi, veritabanlarımızda bulunan benzer videolarla karşılaştırmanın yanı sıra hava koşullarının kombinasyonu, asker üniformaları, Azerbaycanlı askerlerin konuşmaları ve diğer parametrelerle doğrulandı" dedi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Ermenistan Cumhuriyeti'nin Azerbaycan silahlı kuvvetleri tarafından işlenen korkunç savaş suçlarının net bir şekilde değerlendirilmesini talep ettiğini söyledi.

Bakanlık, "Azeri kullanıcılar tarafından sosyal medyada düzenli olarak yayınlanan videolar, savaş suçlarını, Ermeni savaş esirlerinin yargısız infazlarını, kadınlar da dahil olmak üzere Ermeni askerlerine işkence yapıldığını ve Azerbaycan silahlı kuvvetleri tarafından işlenen cesetlere saygısızlığı gösteriyor" dedi.

Başbakan Nikol Paşinyan da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun Azerbaycan'ın yeni savaş suçunu şiddetle kınaması  ve Azerbaycan'ın saldırganlığını durdurmak için uygun önlemleri ele alması gerektiğini söyledi.

AB (Avrupa Birliği) Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Toivo Klaar, günün erken saatlerinde Twitter hesabından, Ermeni savaş esirlerinin infaz edildiğini gösteren korkunç bir videonun daha ortaya çıktığını yazdı.

Toivo Klaar, "Bu videonun gerçek olduğu kanıtlanırsa, soruşturulması ve faillerinin cezalandırılması gereken bir savaş suçudur" dedi.

Azerbaycan: Soruşturuluyor

BBC Azerbaycanca'nın haberine göre Azerbaycan Askeri Savcılığı, video görüntüleri hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, ise sosyal ağlarda dolaşan tüm videolarla ilgili "Ermenistan'dan farklı olarak ilgili makamlarca soruşturma yürütülüyor" dedi.

Bakanlık " 17 Eylül 2022'de Azerbaycan Cumhuriyeti Askeri Savcılığı, sosyal ağlarda yayılan videoların gerçek olup olmadığının yanı sıra görüntülerin hangi zaman ve mekanda yer aldığını belirlemek için kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını "duyurdu.

Azerbaycan, Ermenistan'ın uluslararası yükümlülüklerine uymasını ve "sayısız savaş suçundan" sorumlu kişilerin kanun önünde hesap vermesini talep etti.

Öte yandan Avrupa Birliği'nin Güney Kafkasya ve Gürcistan'daki krizden sorumlu özel temsilcisi Toivo Klaar, Twitter hesabından yaptığı ikinci açıklamada, her iki ülkeden de "savaş suçlarını anlatan videolar" aldığını söyledi.

(News.am, Ermenistan Kamu radyosu, BBC Azerbaycanca)


Kategoriler

Güncel