Ankara 'küçük kardeşin hamiliği' rolüne devam ediyor

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin (DKC) başkenti “Stepanakert” Havalimanı’nın faaliyete açılmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya Ermenistan’dan yanıt gecikmedi. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ankara’nın ‘küçük kardeşin hamiliği’ rolüne sadakatini sürdürdüğü belirtildi.

Türkiye Dışişleri'nden 5 Ekim Perşembe günü yapılan ve 'Ermenistan'ı aklı selime davet eden' açıklamaya Ermenista'nın yanıtı gecikmedi.

6 Ekim tarihli açıklamada, Dağlık Karabağ’ın gelişimine katkıda bulunmak için bölgedeki hava trafiğini düzenlemeyi amaçlayan havalimanı Ankara tarafından ″istikrarı bozmakla″ itham edilirken, Azerbaycan’ın sürdürdüğü sorumsuz silahlanma yarışının, keskin nişancıların tampon hattan uzaklaştırılmasına reddinin veya katili kahramanlaştırmasının Ankara’nın ‘tepkisine layık’ görülmemesine dikkat çekildi.

Açıklamada şöyle devam edildi;

“Etnik kimliğinden ötürü 1.5 milyon Ermeni’yi imha eden, pek de uzakta olmayan bir geçmişte Kıbrıs’ın bir kısmını işgal eden, içinde bulunduğumuz günlerde ise Suriye’ye yönelik saldırıları tahrik eden bir ülke kuzu postuna bürünmüşçesine başka bir ülkeyi bölgedeki ‘istikrarı bozmak’la suçluyor. Türk tarafının kindar tutumu şaşkınlık yaratmaya devam ediyor.”

Davutoğlu, Ermenistan'ı aklıselime davet etmişti

Dışileri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Ermenistan'ın 1992 yılından bu yana işgali altında tuttuğu Yukarı Karabağ'da bulunan Hankendi Havalimanı'nın 28 Eylül 2012 tarihinden itibaren kullanıma açıldığı ve söz konusu havalimanında test uçuşlarının başlayacağı duyurulmuştur.

Böyle bir adımın, Yukarı Karabağ ihtilafının çözüme kavuşturulmasına yönelik müzakere sürecine sekte vuracak bir provokasyon teşkil ettiği açıktır' denilmiş; 'Bu anlayışla Ermenistan'ı aklıselime ve bölgenin huzuruna zarar verecek davranışlardan kaçınmaya davet ediyoruz' ifadelerine yer verilmişti.