Şebnem Korur Fincancı tahliye edildi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullandığına ilişkin iddiaların araştırılması gerektiğini söyledikten sonra hakkında soruşturma başlatılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın yargılandığı davada karar açıklandı. Heyet, Fincancı’ya ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezası verdi ve tahliyesine hükmetti.

Heyet, kararda Türk Ceza Kanunu’nun 53’üncü maddesini de uyguladı. Bu maddeye göre mahkeme, karar onanırsa Fincancı’nın ceza süresi boyunca doktorluk mesleğini icra etmemesine hükmetti. Fincancı mesleğini icra edemezse TTB başkanı olarak göreve devam edemeyecek.

Duruşmayı CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Avrupalı Doktorlar için Daimi Komite, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu temsilcileri ve Avrupa Birliği Delegasyonu’ndan Sema Kılıçer de izledi. Salonda çok sayıda avukat ve seyirci yer alırken, salonun küçük olması nedeniyle birçok kişi duruşmayı ayakta takip etti.

Savunmasında tutuklandıktan sonra TTB üyeleri hakkında görevden alma davasını açıldığını hatırlatan Fincancı, hedefin TTB olduğu söyledi ve “Meslektaşlarımız bunu şaşkınlıkla izliyor. Nasıl kararlar verirseniz verin biz şaşırmaya devam edeceğiz” dedi. 

Fincancı, kendisi hakkında iddianame hazırlayan savcı Murat Yıldırım’ın kendisine işine öğretmeye çalıştığını hatırlattı ve “Savcı meğer belgesel çekmeyi de biliyormuş, koğuş arkadaşım belgesel sinemacı Sibel Tekin’e de belgeselciliği öğretmeye çalışıyormuş” dedi.

Fincancı, Türkiye’deki siyasi cinayetlere de değinerek “Bu ülkede, insan öldürmek insanları cezaevinde tutmaya yetmiyor ama bilimsel görüşünü vermek insanların cezaevine girmesine neden oluyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Çıkar karşılığı bu ülkenin yazgısını birilerinin ellerine teslim eden gerçek vatan hainleri de yargılanacak! Emre itaat etmek kimseyi sorumsuz kılmıyor. Bizim karşı duruşumuz budur; kötülük hiç kimseye bulaşmasın diye.”

Fincancı'nın avukatlarından  Meriç Eyüboğlu, AİHM'in Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala kararlarına atıf yaparak "Bu davadan verilecek bir ceza, AYM ve AİHM'den dönecektir. Ancak o zamana kadar bu ceza tüm topluma verilmiş olacaktır" dedi.

Avukat Öztürk Türkdoğan da, Türkiye'nin uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini anımsatarak Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkındaki suçlamaların, tutukluluk kararının ve üst dereceden ceza talebinin hiçbir hukuki dayanağı olmadığını vurguladı.

Avukatların savunmalarından sonra mahkeme, Fincancı’nın son sözlerini sordu. Fincancı şunları söyledi:

“Bu hukuki bir dava değil, siyasi bir dava. Siyaseten TTB’yi, demokratik ilkeleri yok etmek üzere bir dava.“

Fincancı haksızlığa-hukuksuzluğa karşı mücadele eden herkese teşekkür etti, sözlerini Adnan Yücel'in "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" şiiri ile noktaladı.

Mahkeme, yaklaşık bir saatlik aradan sonra hükmünü açıkladı. Heyet, Fincancı’ya ‘örgüt propagandası yapmak‘ suçundan 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası verdi. Fincancı’nın cezaevinde kaldığı süre, yargılama sonunda aldığı cezayı gözeten heyet, tahliye edilmesine hükmetti.

Fincancı 76 gündür tutukluydu.

Karardan sonra açıklama yapan Fincancı'nın avukatı Meriç Eyüboğlu kararın sürpriz olduğunu söyleyerek şöyle dedi:

"Olmayan bir suçtan ceza verildi, 'Çağlayan'da hakimler var' diyemedik. Çağlayan'ın özgürleşmesi ve işgalin sona ermesi için görevimiz çok, mücadeleye devam edeceğiz. Hepinizin emeğine sağlık bu kolektif bir emek. O'nu bugün aldık darısı içeride haksız yere tutulan arkadaşlarımızın başına."

TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Ali İhsan Ökten şöyle konuştu:

"TTB toplum sağlık hakkının her daim savunucusu olmuştur, bu nedenle TTB iktidarlar tarafından hedef olmuştur. Bugün Merkez Konseyi Başkanımız tahliye edildi ancak beraberinde ceza da verildi. Bizim için verilen ceza yok hükmündedir. Niyetinizi görüyoruz ve haykırıyoruz: Başaramayacaksınız. Aramıza dönen merkez konsey başkanımızla mücadeleye devam edeceğiz, hekimler susmaz, TTB susmayacak."

Avrupa Hekimler Daimi Komitesi adına duruşmayı takip eden Ole Johan Bakke ise "Avrupalı doktorlar adına sizinle bu güzel anları paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. İki duruşmadır burayı takip ediyorum suçlamalarla ilgili herhangi bir kanıt olmamasına rağmen ceza aldı Şebnem Korur-Fincancı. Davanın beraatle sonuçlanması için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Tahliye sonrası açıklama

Fincancı cezaevinden çıktıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, mücadelesinde yanında olan herkese teşekkür etti.

Aldığı cezayı yorumlayan Fincancı, “Bu çok anlamsız bir durum çünkü bir kanalın yayın politikasının suç olarak tanımlanması ve sonra da o suçun bana atılması akıl alır gibi değil. Ben kendi suçumdan sorumlu olabilirim. Bu suç da insanlığa karşı sorumluluk taşıma suçudur" dedi.

Fincancı, "TTB'ye yönelik kapatılma tehditlerine gelince, bu o kadar kolay değil. Bir ülkenin meslek örgütünü kapatabilmek dünyayla ilişkileri de ortadan kaldırmak demektir" diye konuştu.

TTB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise "TTB’nin de, ülkemizin de karanlığa teslim olmamasını sağlayacağız" denildi.

(Bianet, Diken, BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel